Över hälften på fängelser och häkten får specialkost – större andel än i skolan

anstalt, specialkost

Foto: TT

En majoritet av alla intagna på landets fängelser och häkten får specialkost.

– Vi är inte här för att straffa folk genom att ge dem dålig mat, säger kocken Stuart MacDougall till P4 Malmöhus.

Det kan vara alternativ till kött, mjölkfria produkter, glutenfritt eller helt veganska måltider. Anpassad kost har blivit vanligt förekommande, så även på landets anstalter.

P4 Malmöhus rapporterar att över hälften av alla intagna på landets fängelser och häkten äter specialkost, något som har väckt debatt.

Enligt Kriminalvården får var fjärde person anpassad kost på grund av religiösa skäl, och nästan lika många av medicinska skäl.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

”Ge dem så bra kost som möjligt”

Stuart MacDougall är kock på anstalten Tygelsjö utanför Malmö. Han menar att man försöker ge de intagna den mat de önskar.

– Vi är inte här för att straffa folk genom att ge dem dålig mat, de är redan frihetsberövade, säger han till P4 Malmöhus.

Kriminalvården ser det inte heller som något problem att en majoritet av de intagna får specialkost.

– Vi gör vad vi kan inom ramen för våra avtal, våra regler och vår budget för att ge dem så bra kost som möjligt, säger kocken Stuart MacDougall.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Färre får specialkost i skolan

Specialkostens vara eller icke vara har sedan tidigare varit omdebatterad i landets skolor. Detta eftersom den anpassade maten innebär att kostnaden snabbt sticker iväg.

I skolorna får dock endast 20 procent av eleverna anpassade måltider, vilket alltså är en betydligt lägre andel än på anstalterna.

På svenska skolor har man dessutom som ambition att sänka andelen specialkost till fem procent, skriver TT.

Exit mobile version