900 personer i stor demonstration mitt i pandemin – protesterade mot vaccinationsbevis

En demonstration mot vaccinpass ägde rum i Malmö i lördags eftermiddag. Enligt polisen var det mellan 800 och 900 demonstranter på plats, rapporterar Aftonbladet.

Ett vaccinationsbevis är ett dokument som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Och för att få ett sådant måste man ha tagit minst två doser av vaccinet och det ska ha gått minst två veckor sedan sista dosen.

Den 24 november beslutade regeringen om en ändring i begränsningsförordningen som gör det möjligt att använda vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

Vilket gör att verksamheter kan välja att kräva vaccinationsbevis av besökare som är över 18 år och på så vis skippa Folkhälsomyndighetens andra smittskyddsåtgärder.

Tågar mot vaccinationsbevis

Under årets gång har flera demonstrationer ägt rum mot covid-19. Till en början mot restriktioner, sedan vaccin och nu vaccinationsbevis.

Foto: Johan Nilsson, TT

I lördags samlades mellan 800-900 personer samlades under lördags eftermiddag i Malmö för att demonstrera mot vaccinpassen.

I folkhavet höll de upp plakat med texter som ”Det enda som muterar är lögnerna”, ”Nej till vaccinpass” och ”läkarupproret”.

Enligt polisen gick det lugnt till.

– Det ska ha gått lugnt till. Det började på Stortorget där det hölls tal och sedan rörde de sig mot Möllevångstorget, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen.

Ingen person har gripits eller omhändertagits i samband med händelsen. Polisen har dock upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen eftersom demonstrationen saknade tillstånd.

– I nuläget har vi ingen som är formellt misstänkt för brottet, säger Filip Annas.

Vad tycker du om det här? Berätta om dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version