Agnes Wolds stora oro – efter slopade restriktioner i samhället: ”Folk fattar inte det här”

Idag, den 29 september, lyfts coronarestriktionerna i Sverige och trots att beskedet gläder många höjs oron inom sjukvården.

Men bakteriologen Agnes Wold är bara orolig för en enda sak, rapporterar Aftonbladet.

Coronapandemin har pågått i vad som känns som en evighet men idag, den 29 september, lyfts restriktionerna. Bland annat försvinner deltagartaken på sammankomster och alla restriktioner på restauranger och barer tas bort.

Foto: JOhan Nilsson, TT/ TT

Att restriktionerna nu tas bort innebär stor glädje för många. Men inom vården har oron höjts.

En som också är orolig är Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala.

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden, sade han till Aftonbladet tidigare i veckan.

Agnes Wolds enda oro

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är positivt inställs till öppnandet av samhället.

Foto: TT

Hon tycker att de som är fullvaccinerade ska gå ut i samhället och roa sig utan någon oro för att bli smittad eller smitta andra.

– Om du är vaccinerad mot mässlingen, då går du inte och oroar dig för att du ska få mässlingen. Om du har hepatit-A-vaccin åker du till Italien och äter musslor. Det är hela grejen med vaccin, du skyddar dig om du blir utsatt för smitta, säger hon till Aftonbladet.

Det är bara en sak som oroar henne och det är alla de personer som inte har vaccinerat sig ännu. I Sverige är det ungefär 17 procent (16 år och äldre), enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Speciellt oroad är hon över de personer som sprider desinformation och konspirationsteorier om vaccinet.

– Det är så hemskt, folk fattar inte det här. De som tror och sprider sånt riskerar ju livet på både sig själva och andra, säger Agnes Wold.

”Räddar liv varje dag”

Men trots att det är glada dagar i Sverige och att samhället öppnar upp rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla ovaccinerade att fortsätta hålla avstånd till främlingar och vara vaksam.

Agnes Wold instämmer. Själv har hon ingen i sin närhet som inte vaccinerat sig. Känner man däremot någon som inte gjort det tycker hon att man ska försöka prata med dem.

– Vaccinerna är extremt effektiva och räddar liv varje dag. Flera miljarder har fått vaccinet, och om många hade dött så hade vi ju för guds skull märkt det nu. Det är ett bra argument, säger Agnes Wold till tidningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version