Björn Olsens stora oro – inför slopade restriktionerna: ”Kommer fortsätta stiga”

Coronasmittan härjar mycket värre än vid samma tid förra hösten. Ändå slopas de allra flesta restriktioner den 29 september.

Något överläkare Björn Olsen ställer sig kritisk till, rapporterar Aftonbladet.

Mellan vecka 34 till vecka 37 förra året smittades 5 811 svenskar, sjukhusen tog emot 31 nya intensivvårdsfall och 54 dog i covid-19.

I år, samma veckor, smittades 28 179, 128 intensivvårdades och 107 dog, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Ändå lyfts de flesta restriktioner bort på onsdag den 29 september. Bland annat kommer deltagartaken på sammankomster och alla restriktioner på restauranger och barer tas bort.

Trängsel/ Björn Olsen
Foto: Johan Nilsson, TT/ TT

Något som gör Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala, orolig.

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Det blir inte så mycket dragkraft av vaccinet i den situationen skulle jag tro. Vi kommer att få se att antalet fall kommer att fortsätta stiga, och antalet dödsfall sannolikt också.

Positiv till covidpass

Enligt Björn Olsen är 25 procent av Sveriges befolkning ännu inte vaccinerade. Därför tycker han att det är bättre att öka vaccinationstakten och göra riktade insatser i områden där vaccintaionstäckningen är låg.

Han tycker dessutom att coronapass vore på sin plats.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, instämmer. Han tycker att restriktionerna bara ska lättas för de som är fullvaccinerade.

– Man kan tänka på två sätt. Ett: att det är oroväckande. Två: om man delar upp de vaccinerade och icke vaccinerade, så blir man inte lika rädd, säger han till tidningen.

Vad tycker du om de slopade restriktionerna? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required