Ambulansförare hade hjärtsjuk patient i bilen – valde att gå av passet mitt i larmet

Mitt under en pågående prio 1-körning med en hjärtsjuk patient i bilen gjorde ambulansföraren en avstickare och genomförde sitt skiftbyte.

Nu har Region Västernorrland anmält händelsen, som inträffade i somras, till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Patienten skulle transporteras från ett sjukhus till ett annat, men i stället för att köra den snabbaste vägen till sjukhuset körde ambulansföraren fel väg och stannade vid en bensinstation. Där genomfördes ett förarbyte, eftersom den ursprungliga föraren avsåg avsluta sitt arbetspass.

Förarbytet fördröjde patientens transport cirka tio till tolv minuter och medförde risk för allvarlig vårdskada. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

På grund av förarbytet fördröjdes patientens transport till sjukhuset och behandling cirka tio till tolv minuter. Bytet bröt mot rutinen och medförde risk för allvarlig vårdskada varför händelsen nu anmäls, skriver Region Västernorrland i ett pressmeddelande.

Även föraren kommer att anmälas till Ivo, då ”medarbetaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten”, skriver regionen vidare.

Prio 1 är den högsta larmnivån på en tregradig skada.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version