Anders Tegnell om coronakurvan – som går åt fel håll: ”Definitivt inte över”

Nyss var vi på väg mot stabilitet och flockimmunitet. Men under fredagens presskonferens rapporterades det om ytterligare 131 dödsfall.

Vilket innebär att kurvan har vänt – åt helt fel håll.

Dödsfallen under de senaste två veckorna är högre än vad Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Totalt har Sverige 2152 bekräftade dödsfall och 17 567 bekräftade sjukdomsfall av coronavirus, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Det har varit fler dödsfall än förväntat. Det är definitivt inte över, det ser vi inte minst på den här lilla uppgången i Stockholm igen, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Tyvärr ser alltså siffrorna ut att öka både i Stockholm och i andra regioner.

Foto: Janerik Henriksson/TT/ Jonas Ekströmer/TT

Men varför det ökar har Folkhälsomyndigheten svårt att svara på. En av orsakerna kan vara en ökad eftersläpning av inrapporterade fall under påskhelgen, skriver Aftonbladet

– Det är svårt att veta. Det kan vara så att påskhelgerna och ökade sociala kontakter kan ha sparkat igång något igen. Har vi en topp som senare försvinner tyder mycket på det, säger Anders Tegnell.

Och det här med sociala kontakter menar Anders Tegnell att vi får lägga ned mer. Han påtalar åter igen vikten av att inte börja slappna av.

Det är alldeles för tidigt för det.

– Det går inte att slappna av, för då ser vi den här typen av ökning igen, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, instämmer och uppmanar folk att lyssna till myndigheternas rekommendationer och därmed vara en del av lösningen.

Exit mobile version