Anders Tegnell ryter ifrån – mot svenskar som ignorerar råden: ”Finns faktiskt lagar och regler”

Direktiven från Folkhälsomyndigheten är tydliga. Stanna hemma om du är sjuk. Tvätta händerna ofta och noggrant. Undvik stora folksamlingar och håll avstånd till andra människor.

Men i takt med att vårvärmen gjort sig påmind de senaste dagarna, har svenskarna ändå gått man ur huse för att trängas på fullpackade uteserveringar.

Nu säger statsepidemiolog Anders Tegnell ifrån på skarpen.

– Alla verkar inte ha uppfattat att reglerna för trängsel gäller även uteserveringar, säger Anders Tegnell enligt Expressen.

Det nya coronaviruset har fått snabb spridning och myndigheter världen över har de senaste veckorna gått ut med olika rekommendationer och åtgärder för att minska spridningen och plana ut kurvan.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten fortsatt uppmana befolkningen till att gå ut i friska luften – men med en tydlig uppmaning om social distansering.

Det innebär bland annat att man ska undvika större sociala sammanhang, liksom att man ska hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.

All form av trängsel ska således undvikas – både inomhus och utomhus.

anders tegnell, uteservering, coronavirus
Foto: Fredrik Sandberg, TT / Johan Nilsson, TT

Fullproppade uteserveringar

De senaste dagarna har det dock kommit rapporter om uteserveringar fullproppade med soltörstande svenskarna, inte minst i landets storstäder.

Därför ryter statsepidemiolog Anders Tegnell nu ifrån, och höjer ett varningens finger till de som inte lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd.

– Vi vill påminna att den nu faktiskt finns lagar och regler om detta som handlar om att det finns ett ansvar för ägare att det inte blir för stor trängsel på barer, restauranger och dylikt. Det här gäller givetvis även för uteserveringar, säger Anders Tegnell enligt Expressen.

I dessa tider gäller det verkligen att alla tar sitt ansvar, visar hänsyn och lyssnar på råden som ges.

Dela vidare om du håller med och vill informera fler om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.