Anders Tegnell självkritisk – talar ut i sitt sommarprat: ”Dödstalen borde ha kunnat undvikas”

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Magnus Andersson/TT

Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk – pandemin är inte över.

Budskapet har präntats in av statsepidemiolog Anders Tegnell hela våren.

Nu talar han ut i sitt sommarprat i radions P1 – och det finns särskilt ett område där han är självkritisk.

Efter Ulf Lundell och Greta Thunberg – nu är det dags för statsepidemiolog Anders Tegnells sommarprat att sändas i radions P1.

På onsdagen klockan 13 är det dags för Tegnells ”Sommar” i Sveriges Radio.

Där talar han förstås en hel del om Folkhälsomyndighetens arbete under coronapandemin.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– När jag ser tillbaka på dom här fyra månaderna är det svårt att tro att så mycket kunnat hända på så kort tid. Vi har en ny sjukdom som verkligen utmanat vårt sjukvårdssystem och som visat på brister i vår äldrevård, och dessutom har Sveriges hantering skapat rubriker över hela världen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i sitt Sommar.

Han poängterar att coronapandemin inte är förbi.

– Många av oss har haft nära och kära som varit allvarligt sjuka och som kommer att behöva lång tid på sig att återhämta sig. Jag har själv bekanta som legat på intensivvården och varit nära att gå bort i covid 19. Och pandemin är inte över.

Sveriges strategi har varit att minska effekterna av viruset – och i sitt sommarprat resonerar Tegnell kring hur det är en klassisk modell för att bekämpa pandemier.

– Men då var det som om världen blev galen och allt det vi hade diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt, säger han.

Statsepidemiologen menar att det är ett stort misslyckande att så många har avlidit till följd av viruset i Sverige.

– Vi ska jämföra, utvärdera och lära men att dra säkra slutsatser redan nu kan leda till många felaktiga svar.

Tegnell självkritisk: ”Det visade sig alldeles fel”

En sak är dock säker: Tegnell är självkritisk till hur landet hanterat de äldre.

– Vi trodde nog att vårt ålderssegregerade samhälle skulle göra att vi skulle kunna undvika en situation som i Italien, där olika generationer oftare lever tillsammans. Men det visade sig alldeles fel. Dödstalen steg dramatiskt, säger Tegnell i Sommar, enligt Aftonbladet.

Statsepidemiologen förklarar att Folkhälsomyndigheten, liksom resten av världen, lärt sig mer och mer om covid-19 under våren. Tegnell förklarar att smittspridningen på äldreboenden varit ett problem i EU:s länder.

– Självklart önskar jag att vi hade varit ännu tydligare och nått fram ännu bättre, för de dödstal vi har sett i Sverige är fruktansvärda och borde ha kunnat undvikas, säger Tegnell i sitt sommarprat som man kan höra på i sin helhet här eller i radions P1 klockan 13.

STOCKHOLM 2020-06-23 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten vid tisdagens pressträff om virusläget på Folkhälsomyndigheten. Foto: Magnus Andersson/TT

Vad tycker du om ”Sommar” i P1? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version