Anna har fått nog av gängvåldet i Sverige – nu ryter hon ifrån till regeringen: ”Gatan tillhör inte gangsters”

I drygt ett halvårs tid är det coronaviruset som har haft huvudfokus i världen och i Sverige. Både i politiken men också runt middagsbordet.

Men de senaste veckorna har grova brott, kopplat till gängkriminalitet, gjort att den politiska debatten skiftat fokus.

Gängkriminalitet har blivit ett allt större problem i det svenska samhället och bara de senaste veckorna har brotten eskalerat. Bland annat sköts en 12-årig flicka till döds efter att ha hamnat i skottlinjen i en gängkonflikt när hon var ute med sin hund.

Höjer sina röster

Sedan dess har fler och fler höjt sina röster i hopp om att regeringen ska ta tag i frågan.

Foto: Shutterstock/ Anders Wiklund, TT/

Partiledaren Ulf Kristersson (M) och Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, skrev en debattartikel i ämnet där de efterlyste mer tydlighet och hårdare bestraffning.

Nu ryter även Anna Dahlberg ifrån och säger i en debattartikel i Expressen att det är dags att ”ta tillbaka gatan från gangsters”.

”Det är samhället som ska övervaka gängen, inte gängen som ska kontrollera allmänheten”, skriver hon i debattartikeln.

”Svårt att blunda”

Anna radar upp den senaste tidens händelser som hon menar är spektakulära och som hon anser har gjort det svårt att fortsätta blunda för samhällsutvecklingen.

Hon nämner tortyren av två tonårspojkar på en kyrkogård i Solna, vägspärrarna som sattes upp i Angered, Göteborg. Kidnappningen av en lärare i samma stadsdel och gängmötet på Posthotellet i centrala Göteborg samt skjutningarna.

Kräver en förändring

Det hela sammantaget gör att Anna Dahlberg nu kräver en förändring i arbetet mot gängvåldet på Sveriges gator.

”Tystnadskulturen, boende som inte vågar gå ut, kriminella som bestämmer i det offentliga rummet och det faktum att fyra av fem mord inom gängmiljön aldrig klaras upp är ett akut underbetyg åt det svenska rättssystemet”, skriver hon i debattartikeln och fortsätter:

När tillkallar Löfven en presskonferens där han utlovar en kompromisslös mobilisering mot gängvåldet?”, skriver Anna Dahlberg i Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version