Antalet hatbrott mot svenska kyrkor har fördubblats: ”Blir fruktansvärt förbannad och arg”

Foto: TT

Antalet hatbrott mot svenska kyrkor har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar antalet anmälningar som kommit in till polisen enligt Brottsförebyggande rådet.  Anders Österberg (S), riksdagsledamot, hoppas nu att regeringen ska vidta åtgärder. 

– Jag vill att regeringen fördömer, och visar att den här typen av attacker är oacceptabla i samhället, säger Anders Österberg (S), riksdagsledamot till TV4

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet hatbrott mot svenska kyrkor ökat kolossalt under åren 2012 till 2018.  

OBS: Kyrkan på bilden har ingenting med attackerna att göra. Maria Magdalenas kyrktorn på Södermalm i Stockholm. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX / TT

Totalt har polisen fått in 829 anmälningar som alla gäller hatbrott i form av attacker och liknande mot svenska kyrkor runt om i landet.

En av de senaste i ordningen är Spånga kyrka för drygt en vecka sedan. Någon eller några kastade tre stycken brandbomber mot den tusen år gamla byggnaden. Fyra dagar senare hälldes brandfarlig vätska på kyrkporten.

Polisen har svårt att utreda brotten

Attacken var långt ifrån det enda hatbrott som rapporterats det senaste åren. I augusti utsattes kyrkan i västra Skrävlige i Skåne för skadegörelse under sju kvällar i rad. Inom loppet av en vecka krossades 35 fönster på byggnaden, och en Jesus-staty förstördes. 

– Jag blir fruktansvärt förbannad och arg när jag tänker på det här. Det är en attack mot det svenska kulturarvet och religionen, säger Anders Österberg (S), riksdagsledamot, till TV4. 

Enligt TV4 har polisen svårt att utreda såna typer av anmälda attacker. Dels för att det inte finns några vittnen, men också för att de saknar motiv. 

Vill se att regeringen fördömer

I en tidigare artikel från 2016, rapporterade Sveriges Radio hur antalet hatbrott mot svenska kyrkor ökat med 80 procent bara på ett år. Mest utsatt då var Uppland, där Kristofobiska hatbrott i form av klotter och skadegörelse var vanligast i hela landet. 

– Det här är kulturhistoriskt viktiga byggnader som vi vill värna och behålla till kommande generationer, och då är det klart att de här meningslösa kränkningarna är djupt tragiska, sa Christina Eriksson, kyrkoherde på Svenska Kyrkan i Gävle, till Sveriges Radio då. 

Nu hoppas Anders Österberg (S), riksdagsledamot, att regeringen ska visa att såna typer av attacker är oacceptabla i samhället. 

Exit mobile version