Privatpersoner skänker matkassar till fattiga familjer – efter Svenska kyrkans intiativ

Fattigdom finns inte miljontals mil från oss. Det finns här i Sverige där tusentals familjer tvingas kämpa om att få ihop pengar till mat.

Nu har Svenska kyrkan tagit intiativ i Falkenberg att privatpersoner ska skänka matkassar till behövande familjer.

– Gemene man tror att samhället finns för alla svaga personer, men så är det inte längre, säger Eva Ånhammar, familjediakon i Falkenberg, till Aftonbladet.

Att ha råd med kläder, mat och medicin är någonting vi alla tar för givet. Men för miljontals människor runt om i världen är det en kamp att få ihop det man behöver för dagen, speciellt om det också finns barn med i bilden.

Men fattigdomen finns inte bara ute i världen. Den finns i Sverige, bland våra egna kvarter och även bland de som står oss nära.

Svenska kyrkan har nu startat ett intiativ i Falkenberg där de nu efterlyser privatpersoner att skänka matkassar till behövande familjer.

Främst är det till ensamstående mammor med barn.

Svenska kyrkans intiativ hyllas, efter att privatpersoner skänkt matkassar. Foto: Johan Nilsson/TT

Fått ihop 100 matkassar: ”Uppskattar vi verkligen”

Genom initiativet ”Handla för andra” har medlemmar ur Svenska kyrkan stått utanför olika matvarubutiker och bett personer att skänka matkassar.

I lördags fick de ihop 100 kassar.

Diakonerna arrangerar även matkvällar dagarna före barnbidraget och sommarlovsresor till Liseberg.

– Många vill hjälpa till, det uppskattar vi verkligen. Ibland är det människor som själva har det tufft som vill bidra för att man vet vad det innebär att vara fattig, säger Eva Ånhammar, familjediakon i Falkenberg till Aftonbladet.

Diakonen: ”Brukar kalla dem för de gömda familjerna”

Hon berättar vidare den verklighet som diakonerna får möta där mammor inte ens har råd att ge medicin till sina barn.

– Gemene man tror att samhället finns för alla svaga personer, men så är det inte längre. Det finns en grupp som lever i ett mycket stort utanförskap, jag brukar kalla dem för de gömda familjerna, säger Ånhammar.

Anki Lidén, områdeschef i Falkenberg Skrea pastorat, menar att verksamheten med matkassarna utgår från Svenska kyrkans värdegrund.

– Det är kärleksbudskapet, att vi ska vara barmhärtighetens tecken och stå på de förtrycktas sida, säger hon.

Vilket fint intiativ för alla de som inte har möjlighet att själva köpa mat! Detta behövs det sannerligen mer av, vilka eldsjälar!