Apkoppor ökar i Sverige – nu slår vården larm: ”Oroväckande”

Foto: Shutterstock

Smittspridningen av apkoppor har ökat markant i Stockholm. Nu slår mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset larm i hopp om ett vaccin mot smittan. 

– Det är en oerhört stegrande utveckling kring bekräftade fall i Sverige, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan till Aftonbladet. 

Den 19 maj rapporterades Sveriges första fall av apkoppor. Dagen efter fattade regeringen beslut om att klassa den sällsynta sjukdomen som allmänfarlig, efter en uppmaning från Folkhälsomyndigheten. 

Sedan dess har smittan ökat markant. Från sex fall i månaden till sex fall i veckan. 

– Vi har haft totalt 25 bekräftade fall. På tre veckor hade vi sex stycken och därefter hade vi sex fall på en och samma vecka, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm till Aftonbladet.

Apkoppor är en mycket ovanlig smitta som tidigare förekom endast i Afrika, där djur som bar på apkoppsvirus spred det vidare. 

Symtom på apkoppor

Apkoppor visar sig genom utslag, sår och blåsor under infektionstiden, men en person kan också bära på viruset utan att få utslag. 

Apkoppor. Foto: Shutterstock

Sexuellt överförbart

Blåsorna kan dyka upp på olika ställen på kroppen, och de kan sprida sig till bålen, armarna, benen, händerna, fötterna och ansiktet.

Vid sexuellt överförd smitta kan resultatet bli blåsor på könsorgan och runt analöppningen.

Förutom blåsor och rodnader kan apkoppor ta sig uttryck i feber, svullna lymfkörtlar, huvudvärk och ryggsmärta.

I Stockholm har man sett en oroväckande trend, och eftersom sexuellt överförbara sjukdomar ökar överlag under sommarmånaderna slår vården larm. 

LÄS MER: Beskedet: Anders Tegnell slutar på Folkhälsomyndigheten – här är hans nya toppjobb

Vill ha vaccin

Venhälsan på Södersjukhuset är den största vårdgivaren för de som drabbats av apkoppor i Sverige. Där hoppas personalen att man ska börja vaccinera folk mot viruset. 

– Vi har legat på både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Stockholm kring vaccinationsfrågan. Vi har ju sett från andra länder att det påbörjats vaccinering som ska vara effektivt mot även apkoppor, säger Erick Naeselius till Aftonbladet. 

Enligt Läkartidningen har regeringen beslutat om ett lagförslag som gör infektion med apkoppsvirus till allmänfarlig sjukdom i smittskyddslagen.

Dela gärna för att uppmärksamma andra.

Exit mobile version