Apkoppor: Symtom, smitta, spridning, blåsor, sex och botemedel

Apkoppor är ett virus vi inte tidigare sett i Sverige, och som nu klassas som allmänfarlig sjukdom. Ett fall har rapporterats i Sverige, och ett tiotal i Europa. Det här är allt vi vet om apkoppor. 

Apkoppor, eller monkeypox som det heter på engelska, är en mycket ovanlig sjukdom som kommer från apkoppsvirus. Som namnet avslöjar kan viruset spåras till vilda apor, vilket förklarar varför sjukdomen tidigare endast förekommit i västra och centrala Afrika.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sannolikt att gnagare är reservoarer för viruset. 

Apkoppor symtom

Sjukdomen apkoppor visar sig genom utslag, sår och blåsor under infektion. En person kan också bära på viruset utan att få utslag, vilket gör den svårare att upptäcka. 

Blåsorna kan dyka upp på olika ställen på kroppen, och de kan sprida sig till bålen, armarna, benen, händerna, fötterna och ansiktet. Vid sexuellt överförd smitta kan det uppstå symtom som blåsor på könsorgan och runt analöppningen.

Andra symtom på apkoppor är:

  • Feber
  • Svullna lymfkörtlar
  • Huvudvärk
  • Ryggsmärta

LÄS MER: Tyst stroke: Symtom, varning, risk, och behandling

Är apkoppor farligt?

Fredagen den 20 maj fattade regeringen beslutet att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom. Det betyder att sjukdomsfall är anmälningspliktiga för att kunna spåra och förhindra smittspridning. 

Apkoppor är i de flesta fall ofarligt och går över av sig självt. Enligt den brittiska sajten Inews går apkoppor i de flesta fall över efter 2-4 veckor.

Sjukdomen är besvärlig hos de som får blåsor och feber, det kan i vissa fall även orsaka symtom som illamående

LÄS MER: Så sjuk blir du av omikron – allt du behöver veta om virusvarianten

Apkoppor.
Foto: Shutterstock

Apkoppor behandling

Någon specifik behandling mot apkoppor finns inte. Vanligtvis måste virus ridas ut och gå över av sig självt. Med apkoppor bedöms diagnosen utifrån epidemiologi och klinisk bild. Den som misstänker att den har apkoppor ska kontakta läkare, som har skyldighet att anmäla sjukdomen. 

Varifrån kommer apkoppor?

Apkoppor är inte en ny sjukdom, men däremot ovanlig. Apkoppor kommer från Afrika. Smittfall har tidigare bara rapporterats bland människor som verkar i regnskogarna, men under våren har ett tiotal fall rapporterats i Europa, och ett i Sverige. 

Hur smittas apkoppor?

Apkoppor sex

Den vanligaste smittvägen är enligt WHO från djur till människa. I de fall av apkoppor som rapporterats i Europa har viruset överförts mellan män som har sex med andra män. De hittills upptäckta fallen i Europa har enligt Kry ingen känd koppling till resenärer från Afrika. 

Hur smittsamt?

Viruset som orsakar apkoppor är sexuellt överförbart. Man kan förebygga smitta genom att undvika direktkontakt med smittade personer, samt undvika smittade djur i områden där smittade apor och gnagare finns. 

LÄS MER: Kvinna vägrar bära munskydd i taxin – sedan hostar hon chauffören i ansiktet

Apkoppor inkubationstid

Inkubationstiden är vanligtvis 6-13 dagar, men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

LÄS MER: Resa utomlands: Vaccinationsbevis, antal doser, PCR-test, pass, reseintyg