Resa utomlands: Vaccinationsbevis, antal doser, PCR-test, pass, reseintyg

Den 9 februari 2022 slopades alla restriktioner gällande covid-19. Detta innebär bland annat att krogar får ha öppet längre, och att rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken tas bort. 

Det innebär däremot inte att det är fritt fram att resa utan eventuella hinder. Vill du vara på den säkra sidan när du reser utomlands i år bör du skaffa ett vaccinationsbevis.

Det här gäller när du ska resa utomlands

Efter nästan två år av restriktioner avskaffade regeringen samtliga av dem från och med 9 februari 2022. Uppmaningar från Folkhälsomyndigheten kvarstår dock, men utan krav. 

Resenärer på Arlanda kan tvingas visa covidbevis eller vaccinbevis.
Resenärer på Arlanda. Foto: TT

Detta gäller enligt Folkhälsomyndigheten:

  • Vaccinera dig.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara tecken på covid-19. Det gäller även om du har tagit ett självtest som är negativt.

Vaccinationsbevis

I samband med att restriktionerna slopades den 9 februari hävdes också inreseförbudet för resande till Sverige från länder inom EU/EES. Detta innebär att de som reser in i Sverige från länder inom EU/EES inte behöver visa negativt covidtest eller intyg om negativt test, genomgången infektion eller vaccinering

Måste jag ha vaccinationsbevis för att resa utomlands?

För att resa till Sverige från länder utanför EU/EES, inklusive Storbritannien, måste man enligt krisinformation.se omfattas av minst ett av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna visa upp ett negativt covid-19-test. Eller, vara undantagen från testkravet, men dessa krav gäller enbart fram till den 31 mars 2022. 

Måste testa sig för covid

Rekommendationen om att symtomfria bör testa sig efter inresa i Sverige är borttagen. Inga särskilda rekommendationer gäller för inresande.

Vaccin.
Patient vaccineras mot covid-19. Foto: TT

När måste man visa covidbevis?

Kraven för inresa kan skilja sig mellan olika länder, och ändras med kort varsel.

Vilka länder kräver covidbevis?

Vissa länder kräver ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Olika länder kräver olika typer av intyg. Vissa vill till exempel ha bevis på att du inte är smittad av covid-19 för tillfället, och vissa vill se att du är vaccinerad mot covid-19. 

Ta reda på vad som gäller för det specifika land du vill resa till. Krisinformation.se rekommenderar även att du tar reda vad som gäller för transitland, det vill säga länder du passerar väg till din slutdestination.

Covid-kontrollerna sköts av Polismyndigheten och andra myndigheter på plats. 

Vad är covidbevis?

Ett covidbevis visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har just testat negativt för eller att du har blivit frisk från covid-19.

Visa att du tagit emot vaccin

Det finns tre typer av bevis:

  • Vaccinationsbevis: Bevis på vaccination.
  • Testbevis: Bevis på negativt covidtest.
  • Tillfrisknandebevis: Bevis på tillfrisknande.

I samtliga finns ditt namn och personnummer, samt information om hur många doser vaccin du fått mot covid-19. Där stå även datumet som du fick senaste dosen vaccin. 

Måste jag ta en tredje dos vaccin? 

Två doser vaccin mot covid-19 räckte för att få ett covidbevis i Sverige innan slutet av februari 2022. I slutet av februari släpper E-hälsomyndigheten nästa version av Covidbevis och först då kan dos 4 visas i ditt vaccinationsbevis. Det finns dock inget krav på fyra vaccindoser för resor. 

Hur många sprutor måste man ta?

Observera att vaccinationsbeviset uppdateras inte automatiskt när det ligger i din digitala brevlåda (exempelvis Kivra, Digimail, e-Boks eller Min myndighetspost).

All information hittar du hos E-hälsomyndigheten

En rekommendation är att du kollar upp vad som gäller för det land du ska resa till. 

Hur får man covidbevis eller vaccinpass?

I Sverige ansvarar E-hälsomyndigheten för e-tjänsten Covidbevis. Det är gratis att skaffa och du kan få covidbeviset digitalt eller på papper beroende på vad du föredrar. 

Mer information hittar du här.

Vad är ett PCR-test?

PCR-test kan ge svar på om en person har eller nyligen har haft covid-19. Arvsmassan från viruset kan ofta synas i veckor (ibland månader) efter att en person blev sjuk. Detta innebär dock inte att personen fortfarande smittar. Ett positivt PCR-test betyder att man har covid-19.

Dela gärna denna nyttiga information med andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);