Iva-sköterskans stora oro – inför slopade restriktioner: ”Håller tummarna att de vet vad de pysslar med”

Den 9 februari slopas de flesta av Sveriges coronarestriktioner och Sverige kan öppna upp igen.

Men beskedet tas emot med blandade känslor. Och hos iva-sjuksköterskan Fia Börjesson på Södersjukhuset väcks en oro, Expressen.

Under torsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att flera coronarestriktioner kommer att slopas från och med den 9/2-2022.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Bakgrunden till dagens besked är att pandemin inte är över men däremot är den på väg in i en helt ny fas, sade Sveriges statsminister Magdalena Andersson under presskonferensen.

Restriktionerna som tas bort är de som handlar om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, privata sammankomster, större sociala sammankomster och serveringsställen. Även inreserestriktionerna som för nordiska länder tas bort.

Samtidigt kommer de särskilda rekommendationerna för ovaccinerade fortsätta att gälla.

IVA-sköterskor vårdar patient. OBS: Personerna på bilden har ingenting med personen i artikeln att göra. Foto: TT

Folkhälsomyndigheten meddelade också att de kommer att lämna in en hemställan om att klassningen av covid-19 som samhällsfarlig sjukdom ska upphöra.

– Folkhälsomyndigheten har omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Det betyder inte att pandemin är över. Men det betyder att vi kan leva med pandemin”, sade Karin Tegmark Wisell.

”Kan inte öppna fler platser”

Beskedet har tagits emot med mycket glädje, men många känner också en viss oro över beslutet.

En av dem är iva-sjuksköterskan Fia Börjesson på Södersjukhuset.

För Expressen beskriver hon en hårt pressad situation och hur hon inte ser hur de skulle kunna ta emot fler patienter om smittspridningen skulle börja öka igen.

– Vi kan inte öppna fler platser på min avdelning i alla fall, än vad vi har öppet i dag. Vi håller bara tummarna att de vet vad de pysslar med, men även vi känner förstås en tacksamhet över att det kanske är över. Men det är svårt att se den känslan av att det är över när man tittar på våra patienter och vår sjukfrånvaro i personalen, säger Fia Börjesson till Expressen.

Fia Börjesson menar att det är de knappa resurserna som är det egentliga problemet.

– Nu plötsligt pratar man om belastningen på sjukvården som att det är patienterna som belastar oss och det är det ju inte. Patienterna är det som gör att vi har ett jobb att gå till och ett sjukhus som står här. Det är ju hur politiken bedrivs som belastar oss, ekonomin helt enkelt.

Beskedet för ovaccinerade

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, har tidigare varit kritisk till att restriktioner tas bort. Men just nu tycker han att det är positivt att restriktionerna tas bort. I alla fall för de som är vaccinerade.

Till de som inte är det säger han:

– Är du inte vaccinerad ska du absolut leva ett mycket försiktigt liv även efter den 9:e februari. För blir du sjuk, då kan du bli väldigt sjuk.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required