Avlidna rektorns generösa gåva – skänker 1,7 miljoner till kommunens ungdomar: ”Hon hade en önskan”

Foto: Shutterstock/ Lars Pehrson/SvD/TT

En föredetta rektor testamenterade 1,7 miljoner till Vallentuna kommun. Pengarna ska gå till att hjälpa elever från ”studieovana” hem att läsa vidare, skriver Mitti.

En uppskattad rektor testamenterade alla sina tillgångar till Vallentuna kommun när hon avled 2020.

– Det är klart att en så generös gåva är vi inte bortskämda med. Vi tycker det är jätteroligt, säger Christian Hedborg, avdelningschef på barn- och ungdomsförvaltningen som i somras representerade kommunen på bouppteckningen.

Foto: Shutterstock/ Lars Pehrson/SvD/TT

Det visade sig, när testamentet läste upp, att kommunen skulle få hela 1,7 miljoner kronor. Pengar som ska gå till att stötta ungdomar i Vallentuna.

– Hon hade en önskan, som vi ska hedra, att hjälpa elever i gymnasieåldern från socialekonomiskt utsatta områden eller har dålig ekonomi att komma till högskolan, säger Christian Hedborg till Mitti.

Nu planerar en projektgrupp hur rektorns arv ska komma till användning.

Så ska pengarna användas

I måndags träffade Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium, Stockholms universitet för att planera in ett studiebesök för elever från samhälls- och ekonomiprogrammet.

– På de programmen är det bara 50 procent som går vidare. Det är jättelite. Tanken är att de ska få personlig kontakt med studenter som ligger nära i ålder, etablera ett nätverk och få kunskap om vad det innebär att studera på universitetet, säger han till tidningen.

Dessutom ska kommunen anställda studenter som studiecoacher, de ska hjälpa gymnasieelever som behöver hjälp med svenska, engelska, matte och svenska som andraspråk.

Pengarna ska också till elever som behöver dator och SL_kort inför högskolestudierna.

Vilken fin gest!

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version