Beskedet efter soliga påsken – så länge stannar värmen: ”Kommer att kunna stiga till…”

Soll och vårvärme

Foto: TT/Shutterstock

Efter en ihållande kylig start på april kom vårvärmen med besked lagom till påskhelgen. Inom loppet av några dagar kunde flera byta ut vinterjackan mot badshortsen, och nu undrar många hur länge värmen kommer att stanna. Lyckligtvis ser prognoserna goda ut, enligt SMHI. 

Det soliga och fina vädret som påskhelgen bjöd på är här för att stanna, åtminstone ett tag. Enligt SMHI är det ett högtryck från väst som parkerat över Skandinavien, och det ser ut att hänga kvar veckan ut. 

– Man kan sammanfatta veckans väder med orden högtryck och vårvärme, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Högtrycket påverkar så gott som hela landet under veckan, enligt SMHI. Detta resulterar i att temperaturen kommer att fortsätta stiga under veckans gång. Tillsammans med sol och klarblå himmel är vårväder att vänta. 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Blir 17 grader varmt

Redan under måndagen började temperaturen att stiga, och man kunde se att stora delar av Götaland och Svealand låg runt 15 grader. Och för de som längtat efter värmen kommer glada besked: Det kommer att bli varmare. 

– Temperaturen kommer att kunna stiga till 17 grader som mest och det kommer att vara svaga vindar. Varmast blir det i östra Götaland och Svealand. Men även en bit upp mot södra Norrlandskusten kan det bli ganska varmt, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Då blir det varmast

I fjällen blir det inte helt oväntat kallare luft, och temperaturen kommer att ligga runt fem grader under måndagen. I norra Norrland kan det finnas risk för regn.

Men framåt mitten av veckan kommer temperaturen att sjunka något. Varmast blir det på tisdagen, men helgen ser ut att bjuda på 15 grader på flera håll, och många kan räkna med sol. 

Foto: TT

Då vänder det

Här kan det bli 15 grader även i helgen

– Temperaturen kommer att sjunka några grader under torsdag och fredag. Den lär vara nere på ungefär tio grader. Men det finns chans på upp mot 15 grader i söder, säger Emma Härenstam. 

Hur vädret ser ut på valborg är fortfarande för tidigt att säga, men närmast i tiden väntar torrt och soligt väder i Svealand och Götaland, och lite kyligare väder om några plusgrader i Norrland.

Dela gärna denna soliga prognos med andra på Facebook.

Exit mobile version