Beslutet: Här införs vaccintvång – ovaccinerade riskerar stora böter

Vaccinplikt införs i Österrike för människor över 18 år. Och den som vägrar att vaccinerar sig riskerar tuffa böter, rapporterar Aftonbladet.

Tidigare i höstas meddelade Österrikets regering att de ville införa ett krav på landets medborgare att vaccinera sig. Det efter att den nya coronavarianten omikron spreds som en löpeld i landet.

Den 20 januari klubbades förslaget igenom och fick den formella underskriften av president Alexander Van der Bellen på fredagen.

Höga böter

Den som inte vaccinerar sig riskerar böter på allt från 600 och 3 600 euro, vilket innebär 6 000 svenska kronor till 36 000 kronor, beroende på ekonomiska förutsättningar.

Vissa grupper är däremot undantagna från plikten, bland annat gravida kvinnor. Men även dem uppmanas att vaccinera sig.

vaccin
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt en ny genomförd opinionsundersökning har åtgärden stöd hos 60 procent av Österrikes befolkning.

Men den nya lagen har väckt starkt motstånd. Bland annat genom protester i Wien.

– Inget annat land i Europa har följt efter oss vad gäller obligatorisk vaccinering, säger Manuel Krautgartner, som engagerat sig i motståndet mot vaccinationskravet, till AFP.

Diskuterar liknande förslag

I Tyskland diskuteras en liknande lag om vaccinplikt. Förbundskansler Olaf Scholz och stora delar av den politiska mitten är för en sådan, medan bland andra ordföranden för Tysklands vaccinkommission är emot förslaget.

Hittills har inget sådant beslut fattats.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version