Blinde David ramlade över elsparkcyklar – kräver att samhället tar ansvar: ”Vansinnigt arg”

Synskadade David Sundström, 43, ramlade över felparkerade elsparkcyklar i Karlstad och slogs blodig.

Nu har han fått nog av fordonet och kräver att samhället tar sitt ansvar.

David Sunström från Karlstad lever ett aktivt liv, transporterar sig ofta till fots och har varit nöjd med stadens tillgänglighet för alla. Men sedan elsparkcyklarna kom till Karlstad har David Sundströms vardag blivit en aningen mer komplicerad.

Varje gång han går utanför dörren måste han har koll på var sparkcyklarna är parkerade så att han inte går in i dem eller ramlar rakt över dem.

Hittills har han lyckats lokalisera och parera fordonen som står eller ligger slängda på allt från gångbanor, trottoarer och längs husväggar till övergångsställen och strandpromenader.

”Hade kunnat vara värre”

Men här om dagen hände det som inte får hända, David föll över ett par felparkerade sparkcyklar, en olycka han skriver om själv i ett inlägg på Facebook.

”När jag promenerade på en av gångvägarna i staden så hade jag kvällen före noterat med den vita käppen att det stod två elscootrar parkerade på högersidan av min gångväg. Därför var jag extra aktiv med den vita käppen i morse för att känna på höger sida så att jag skulle identifiera cyklarna och inte snava på dem ifall de stod kvar. Jag hittade dem, lika felaktigt placerade som dagen innan. Men precis i samma ögonblick då jag hittade dessa med käppen på höger sida så snubblade jag över en scooter som stod absolut mitt i gångvägen, dvs på min vänstra sida och som jag inte kunde upptäcka med käppen eftersom den var sysselsatt med att hålla reda på de två scootrarna till höger så att jag inte skulle skada mig på dem”, skriver han i inlägget.

David föll handlöst över cyklarna och fick ett styre rak upp i bröstet.

– Det blev en hård smäll. Jag fick styret rakt i bröstet, en stukad handled, lite blodutgjutelser och ont i nacken. Som tur var inga bestående skador men man kan säga att det var som att få en rejäl hockeytackling, säger han till Newsner och tillägger:

– Hade jag ramlat åt andra hållet hade jag ramlat med huvudet in i en stenmur. Så det hade kunnat vara mycket värre. Jag är faktiskt vansinnigt arg på att de är där och utgör sådana risker i gatumiljön. Man ska inte behöva ramla så här.

”Totalt vansinne”

David har tidigare varit öppen med vilka risker elsparkcyklarna utgör för synskadade. Och menar att han fått väldigt mycket medhåll, även av seende personer.

– Vi pratade om det på jobbet igår efter att jag hade varit med i lokaltidningen. Alla hade ju historier där de krockat, varit på väg att krocka eller skada sig i samband med en elsparkcykel. Så det är ju totalt vansinne ute på gatorna, säger David.

Han fortsätter:

– För den som inte kan se är detta inte bara ett irritationsmoment utan en betydande fara.

David har sedan tidigare också skrivit om problemet till Karlstads kommun och teknik- och fastighetsnämnden som hållit med honom om att något behöver göras.

Foto: TT/ Privat

Men kommunen i sig kan inte göra något på egen hand. Därför hoppas David nu på att polisen ska gå in och ha en avgörande roll i problematiken, något han skriver om i sitt inlägg på Facebook.

”Såvitt jag förstår kan alltså polisen här göra en avgörande insats med att stödja kommunerna med de beslut som behövs. Jag har inte satt mig in i all lagstiftning som möjligtvis skulle vara tillämplig men om polisen ansvarar för ordning och reda och allas trygghet på gator och torg så måste polisen som jag ser det ingripa i ett sådant här läge. Dem av oss som inte kan se har sedan en tid tillbaka helt enkelt berövats möjligheten att ta sig fram säkert i staden. Och jag kan inte se att det skulle finnas någon som helst anledning att acceptera det”, skriver han i inlägger.

– Jag har väldigt lite förtroende för att företagen ska agera eftersom de inte verkar dra någon som helst erfarenhet av det som hänt. Människor har dött och flera har skadats, trots det har man inte en lösning. I stället använder man hela staden som någon kommersiell lekyta att tjäna pengar på, säger David och tillägger:

– De här företagen bryr sig inte alls om tillgängligheten och då anser jag att samhället måste gå in och sätta gränser.

Kräver att samhället tar ansvar

Om ingen kommer med en lösning snart vill David har bort fordonet från gatumiljön helt och hållet.

– Om man säger så här. Så länge det hr inte sköts rätt så ska alla bort. Men jag hoppas att man kan hitta ett sätt. Varför inte ha anvisade parkeringsställ där man måste parkera, gör man inte det får man en automatisk bot på 1500 spänn, säger David och tillägger:

– Ett motargument är att människor bara kommer köpa elsparkcyklar privat i stället. Men äger du din elsparkcykel slänger du den inte på gatan hur som helst. Jag tror att det är själva hyresverksamheten som är problemet.

Vad tycker du att samhället borde göra åt det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version