Svenska stadens hårda krav – plockar bort hälften av alla elsparkcyklar från gatorna: ”Ordning och reda”

Många kommuner väljer att införa hårdare krav på elsparkcyklar och företagen bakom dem.

Göteborg tar nu rejäla krafttag för att få bukt med problemen kring elsparkcyklarna.

Antalet kommer att minskas drastiskt i vår, rapporter Göteborgs-Posten.

Många anser att det är smidigt att ta sig fram med hjälp av den trendiga elsparkcykeln. Men i takt med att dess popularitet ökade, hopade sig också problemen kring fordonen.

Elsparkcyklarna slängs ofta på gator och torg och orsakar problem för städerna. Dessutom har det också rapporterats om en hel del olyckor.

Newsner har tidigare rapporterat om att kommuner haft begränsade möjligheter att reglera och kontrollera verksamheten. Men genom en ny utredning från polisen, Transportstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner (SKR), har den möjligheten ändrats.

Elsparkcykel
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommuner ställer hårdare krav

Gävle kommun var snabba med att utnyttja den nya regleringen. Kommunen föreslår att hårdare regler ska införas för kommersiella företag som vill hyra ut elsparkcyklar i kommunen.

Bland annat kommer det krävas tillstånd från polisen och parkering på gång- och cykelvägar blir förbjudet. Dessutom vill de införa ett maxtak på antalet elsparkcyklar. De nya kraven ska i så fall börja gälla från och med 1 april.

Även Göteborgs stad vill införa ett maxtak på antalet elsparkcyklar. I torsdags beslutade Trafiknämnden att mängden fordon i staden ska minskas drastiskt redan i vår, rapporterar Göteborgs-Posten.  

Antalet elsparkcyklar mer än halveras

Antalet elsparkcyklar har ökat enormt i Göteborg och i augusti förra året fanns det mellan 9000 och 9500 elsparkcyklar i staden. Utan reglering visar prognoser att antalet skulle kunna fortsätta öka upp till 15 500 i år.

Trafikkontoret föreslog då att maxtaket skulle vara 8000 elsparkcyklar under perioden april till november i år.

Men trafikkontorets förslag röstades ned. Istället blir maxtaket 4000, efter Socialdemokraternas yrkande.

– Nu ger vi bolagen en chans utifrån det nya maxtaket att skärpa sig. Blir det ordning och reda i sommar kanske det blir fler nästa år, under förutsättning att det blir förbättringar, säger trafiknämndens ledamot Blerta Hoti (S) till Göteborgs-Posten.

I Stockholm är maxtaket på elsparkcyklar 12 000.  

Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Ett dåligt beslut”

Nämndens ordförande, Toni Orsulic (M) var inte nöjd med beslutet. Han menar att problemen kring elsparkcyklarna inte beror på antalet, utan hur de hanteras och parkeras.

– Det här är ett dåligt beslut. Det är inte antalet som är problemet. Detta är en lösning på ett problem som inte finns i Göteborg, säger han till Göteborgs-Posten.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version