Nya hårda kravet: Danmark inför lag på hjälm vid användning av elsparkcykel

Från och med 1 januari 2022 måste alla som väljer att färdas med elsparkcykel använda cykelhjälm – i alla fall i Danmark.

Annars riskerar man böter, rapporterar Expressen.

De senaste åren har elsparkcyklarna vuxit i popularitet men samtidigt har kommun efter kommun valt att förbjuda företagen bakom cyklarna att etablera sig på respektive ort.

Det eftersom de ses som en trafikfara, då flera fal av allvarliga olyckor rapporterats på olika håll i landet.

Enligt en dansk undersökning löper man sju gånger så stor risk att råka ut för en olycka om man färdas på en elsparkcykel jämfört med en vanlig cykel.

”Vi ska alla kunna färdas tryggt”

Siffrorna är skrämmande och har fått Danmark att ta till med åtgärder. Från och med den 1 januari 2021 är det numera lag på att använda hjälm om du färdas på elsparkcykel.

– Vi ska alla kunna färdas tryggt och säkert i trafiken, det gäller även de som färdas på elsparkcyklar, säger Danmarks transportminister Benny Engelbrecht till Expressen och fortsätter: 

– Men så är dessvärre inte alltid fallet i dag och därför har vi beslutat om krav på att alla som färdas på en motoriserad elsparkcykel ska använda hjälm. 

Sedan ett år tillbaka är det förbjudet att hyra ut elsparkcyklari Köpenhamn men allt fler äger en egen cykel och i flera danska städer finns uthyringsverksamhet.

Och olyckorna blir allt fler.

Inte tagit ansvar

Benny Engelbrecht tycker inte att uthyrningsföretagen tagit tillräckligt med ansvar för säkerheten. 

– Om vi från början hade sett en ansvarsfull bransch hade vi kanske inte stått i den här situationen, säger han till DR

Men Kristian Yde Agerbo från elsparkcykelföretaget Voi håller inte med transportministern. 

I stället tycker han att de gjort mycket för att se till att använda elsparkcyklarna säkert. Bland annat genom att det blir billigare att hyra ett fordon om man använder sig av hjälp.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required