Kommun inför hårdare tag mot elsparkcyklar – kräver polistillstånd och 1 200 kronor per fordon

De senaste månaderna har flera kommuner infört hårdare krav på elsparkcyklarna och företagen bakom.

Nu är det Gävles tur, rapporterar SVT Gävleborg.

Elsparkcyklar används flitigt i vårt avlånga land. Men samtidigt som de ökat i popularitet har debatten om deras vara eller icke vara gått på högvarv.

LÄS MER: Nya hårda kravet: Norge inför åldersgräns vid användning av elsparkcykel

Bland annat för att de ligger slängda på gator och torg och ställer till problem för städerna, men också för att det rapporterats om en hel del olyckor.

Begränsade möjligheter

Tidigare har kommuner haft begränsade möjligheter att reglera och kontrollera verksamheten. Men nu har en ny utredning från polisen, Transportstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner (SKR), ändrat på det.

Och Gävle kommun är inte sena med att ta i med hårdhandskarna.

Enligt SVT Gävleborg, som tidigare har rapporterat om händelsen, kommer ett slutgiltigt beslut om de förändringar som krävs i ordningsstadgan. att komma den 28 mars – och kan sedan börja gälla från den första augusti.

Nya hårdare tag

Från och med den 1 april föreslår majoriteten i Gävle kommun att nya hårdare regler ska införas för kommersiella företag som vill hyra ut elsparkcyklar i kommunen.

Bland annat kommer det krävas tillstånd från polisen, parkering på gång och cykelvägar blir förbjudet. Det kommer också att införas ett maxtak på antal elsparkcyklar och varje fordon kommer kosta 1200 kronor per åt.

– Vi var oförberedda när de etablerade sig här. Nu kommer företagen behöva det här tillståndet och det gör att vi kommer att kunna få en dialog med företagen, säger Daniel Olsson (S) till SVT Gävleborg.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);