Nya hårda kravet: Norge inför åldersgräns vid användning av elsparkcykel

Flera europeiska länder tar hårdare tag mot elsparkcyklarna. Nu inför Norge åldersgräns och alkoholgräns, rapporterar Expressen.

De senaste åren har elsparkcyklarna vuxit i popularitet men samtidigt har kommun efter kommun valt att förbjuda företagen bakom cyklarna att etablera sig på respektive ort.

Det eftersom de ses som en trafikfara, då flera fal av allvarliga olyckor rapporterats på olika håll i landet.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT/ Stina Stjernkvist/TT

Men det är inte bara i Sverige som olyckorna ökat. Även i våra grannländer har man sett ett tydligt samband med användandet av fordonet.

Norge inför åldersgräns

Redan i somras skärpte norska regeringen reglerna kring fordonen och beslutade att stänga av dem mellan klockan 23 på kvällen och 5 på morgonen.

Och nu tar man till ytterligare åtgärder för att minska olyckorna.

 – Det här kan inte fortsätta. Vi måste säkerställa säkerheten, tryggheten och tillgängligheten för både användare av sådana fordon och deras medtrafikanter. Därför skärper vi reglerna för elskotrar, säger transportminister Jon-Ivar Nygård.

Den nya åldersgränsen är 12 år och hjälmkravet gäller alla under 15 år, skriver E24.

Danmark inför hjälmkrav

Även i Danmark har man skärpt lagstiftningen.

Enligt en dansk undersökning löper man sju gånger så stor risk att råka ut för en olycka om man färdas på en elsparkcykel jämfört med en vanlig cykel.

Siffrorna fick Danmark att ta i med hårdhandskarna. Och från och med den 1 januari 2022 är det numera lag på att använda hjälm om du färdas på elsparkcykel, vilket Expressen rapporterat om tidigare.

– Vi ska alla kunna färdas tryggt och säkert i trafiken, det gäller även de som färdas på elsparkcyklar, sade Danmarks transportminister Benny Engelbrecht till Expressen och fortsatte:

– Men så är dessvärre inte alltid fallet i dag och därför har vi beslutat om krav på att alla som färdas på en motoriserad elsparkcykel ska använda hjälm.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required