Bonden Malin ryter ifrån – efter att hennes ko Grete svalt skräp och dog: ”Fruktansvärt”

Kon Grete tog en tugga av sitt ensilage och blev uppskuren invärtes. Timmar senare låg hon död i ladugården.

Nu har bonden Malin fått nog av nedskräpningen.

Kossorna gick ut på bete glada över ännu en sommardag ute i hagen.

Men för den dräktiga kon Grete blev det sista gången. Bara någon timme efter språnget ut i hagen låg hon död i ladugården.

– Hon snubblade ut i hagen och var glad och skuttade omkring men snart gick hon in igen och en timme senare hittade vi henne död, berättar Malin Jonsson för Newsner.

– Det är en fruktansvärd syn, tillägger hon.

Kon Grete dog av skräp

Enligt Malin hade Grete förmodligen fått i sig något vass föremål genom ensilaget och tyvärr det är långt ifrån en engångsföreteelse.

– Det här händer oss bönder flera gånger per år. Kor kan nämligen inte spotta ut det som de får i munnen och när de sväljer skräp och sådant som andra kastat på masken som blir de uppskurna inifrån. Man vill ju inte ens tänka på vilken smärta det måste vara, säger Malin.

– Det räcker med en tugga så kan det vara kört, tillägger hon.

Kon Grete dog av nedskräpning
Foto: Privat/Shutter

I vissa fall, om man är ute i god tid, kan veterinär eller bonden själv få kon att svälja en magnet som fångar upp det vassa föremålet om det är av metall och då kan det gå vägen och djuret överlever.

Men det är inte alltid som det går.

– Vi kan bara försöka få i dem magnet och ge antibiotika så att de inte blir några infektioner. Ibland fungerar det, men den här gången gick det inte.

Kalven dog i magen

Och det var inte bara Grete som for illa den här gången. Även hennes kalv i magen dog.

– Hon skulle kalvat i augusti, men nu blir det ju inte så. Den dog ju också.

Malin och hennes syster som arbetar på gården delade med sig av den tragiska händelsen på Facebook. De hoppas att det kan bli en ögonöppnare för människor att inte slänga skräp i naturen.

– Det tog emot att lägga ut det här, men på något vis ville jag att folk skulle se hur det kan gå. Det här är så fullkomligt onödigt. En oskyldig ko och hennes kalv dör på grund av att en människa inte orkar gå till en soptunna eller panta en burk.

Hon tillägger:

– Det här är inget sommarfenomen, skräpet kommer in via ensilage och hösilage och på foderborden.

Foto: Privat

”Tänk till”

Malin har fått nog av nedskräpningen och uppmanar alla att tänka till en extra gång innan de kastar något i naturen.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag skulle vilja säga många elaka ord men ska inte svära på folk. Tänk till en gång extra och prata med era barn om att inte slänga saker i naturen. Det är för jäkligt att man ska behöva säga det, säger hon till Newsner.

Exit mobile version