Brottslingar kan få kortare straff – under coronapandemin

Misstänkta brottslingar kan få kortare straff under coronapandemin. Det för att domstolarna anser att Kriminalvårdens restriktioner under coronapandemin påverkar fångarna negativt, rapporteras Sveriges Radio.

En man i 30-årsåldern som dömts för grovt narkotikabrott fick sitt straff sänkt när fallet togs upp i Svea hovrätt.

Anledningen var att man dels ansåg att straffvärdet var så högt men också på grund av de inskränkningar som den dömde upplevt i häktet, exempelvis att han satt häktad utan restriktioner men ändå inte fick ta emot några besök på grund av coronapandemin.

– Tingsrätten dömde honom till fängelse i sex år medan han i hovrätten fick fem års fängelse. I det låg en rabatt för den påverkan som corona haft under tiden som han varit häktad, säger mannens advokat Frida Wallin till Sveriges Radio.

– I normalfallet har de ganska omfattande möjligheter att få besök av anhöriga.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT/ Claudio Bresciani/TT

Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt, ställer sig positiv till straffrabatten under coronapandemin och är övertygad om att det kommer att bli många fler liknande fall om pandemin fortsätter.

– Det är bra att man göra en samlad bedömning i varje enskilt fall, hur betungande det har varit för den misstänkte att sitta häktad, säger han till Sveriges Radio.

På grund av coronapandemon har möjligheten att ta emot besök och genomföra permissioner från häkten och anstalter varit förbjudna sedan mars.

Reglerna lättades upp något den 1 juli med möjlighet till vissa bevakade permissioner.

Från och med den 1 september kommer permissioner och besök utomhus tillåtas.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version