Uppgifter: Dan Eliasson får behålla toppjobbet på MSB efter resan till Las Palmas – trots kritikstormen

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trots att restriktioner har införts gällande resor, flög MSB:s generaldirektör Dan Eliasson till Kanarieöarna – fem dagar före jul, enligt uppgifter till Expressen.

Nu har MSB:s genereldirektör kommenterat resan och säger att den var nödvändig.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger han till tidningen.

Coronaviruset sprider sig fortfarande som en löpeld runt om i världen och trots att vaccineringen är i full gång på flera platser är det fortfarande av största vikt att skydda sig mot smittan inte bara för sig själv utan också för andra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten har under året informerat om riskerna med folksamlingar, resor och uppmanat folk från att avstå icke nödvändiga köp.

Men trots den rådande pandemin flög MSB:s generaldirektör Dan Eliasson till Las Palmas i Gran Canaria fem dagar innan jul, skriver Expressen.

Till en början ville MSB inte kommentera uppgifterna med hänvisning till säkerhetsskäl men under helgen valde Dan Eliasson att själv berätta om resan och motiverar utlandssemestern med att hans familj bor där.

– Min dotter vistas här och jobbar, och jag ville fira jul med familjen, säger han till tidningen.

”Avstått många resor”

På frågan vad han har gjort på Kanarieöarna säger han att han haft både interna och externa möten. Men att han varit ledig under julhelgerna.

Dan Eliasson säger att han bokade resan 10-14 dagar före avresedatumet 19 december. Han valde dock inte att avboka resan, när de nya riktlinjerna presenterades. 

Och på frågan vad han säger till alla svenskar som avstått sina resor under pandemin säger han:

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig. 

Eliassons resa har väckt skarp kritik, inte minst på sociala medier och fler vill att han avgår.

Göran Greider, socialdemokrat, författare, journalist och chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten, skriver på Twitter: ”På måndag får Eliasson sparken av regeringen. Hoppas jag.”

Även Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter har reagerat på Dan Eliassons resa.

Sitter säkert – för stunden

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen i nuläget inga planer på att tvinga bort Dan Eliasson. Och tidningen skriver att frågan inte heller är planerad att diskuteras.

Även SVT skriver att Dan Eliasson sitter säkert – för stunden.

Inrikespolitiska kommentatorn Mats Knutsson skriver i sin analys att det blir en tuff start för Dan Eliasson efter ledigheten.

”När han under måndagen återinträder i tjänst efter semesterresan får han alltså räkna med att börja i uppförsbacke. MSB lär få svårt att nå ut med sitt krisbudskap utan kommer framför allt att tvingas hantera uppmärksamheten kring generaldirektören”, skriver han.

Men från officiellt håll finns ännu inte något besked.

”Inrikesministern kommer att uttala sig i god ordning i närtid”, skriver hans pressekreterare Per Strängberg i ett sms till TT på söndagskvällen.

Exit mobile version