Därför är det bråttom att ta vaccin – Björn Olsens ord om muterade coronaviruset: ”Ytterligare ett skäl”

Nu i mellandagarna landar vaccinet mot covid-19 i Sverige och den som vill vaccinera sig mot viruset bör ha fått göra det redan i april.

Men professor Björn Olsen tror att vi kommer få vaccinera oss i resten av våra liv. Precis som med säsonginfluensan och andra sjukdomar, säger han i P4 Extra.

Den 27 december påbörjas vaccineringen mot covid-19 i Sverige. Därefter kommer det att gå ganska fort för den som vill att få vaccinet.

– Alla som vill i Sverige bör ha vaccinerats till mitten av april. Det finns ett bonussystem som gör att regionerna snabbare kommer att uppnå 60–70 procents vaccinering vilket kan ge flockimmunitet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SvD.

Foto: Pontus Lundahl, TT/ Johan Nilsson/TT

Men samtidigt som vaccinet mot viruset rullas ut till större delen av världen har viruset muterat.

LÄS MER: Björn Olsens ord om coronavaccinet – därför är det viktigt att alla tar det: ”Blir en gamechanger”

Den nya varianten kallas VUI202012/01 och upptäcktes redan i september i Storbritannien och vid mitten av december var två tredjedelar av alla fall i London från den nya virusstammen.

Därför ökar smittsamheten

Den nya varianten sprider sig snabbt och tidiga prognoser visar att det kan vara mer smittsamt än den ursprungliga virusvarianten.

I P4 Extra förklarar professor Björn Olsen hur mutationer av coronaviruset fungerar.

– Proteinet som sitter på utsidan av viruset, det som hakar fast och dockar i våra celler, har blivit något mer klistrigt. Därför ökar smittsamheten. Det betyder att det kanske behövs färre viruspartiklar som susar omkring i luften för att någon ska bli sjuk, än vad det gjort tidigare, säger han i programmet.

Nu uttrycker myndigheter oro över att vaccinet inte kommer att hjälpa mot viruset.

”Kommer stöta på det här viruset”

Men enligt Björn Olsen kommer viruset som rullas ut i världen just nu att fungera även på den muterade varianten. Något han berättar om i P4 Extra.

– Det är ytterligare ett skäl till att vi måste vaccinera ganska så snabbt så minskar vi mängden virus i omgivningen och vi slipper fler mutationer, säger han i programmet.

Björn Olsen tror däremot inte att viruset kommer försvinna helt bara för att vaccinet lanseras. Tvärt om tror han att vi kommer behöva leva med viruset i omlopp i hela vår livstid.

– Jag tror det tror att vi kommer vaccinera oss varje, vartannat eller var tredje år. Men vi kommer behöva dras med det här hela vår livstid och så länge jag arbetar som läkare kommer jag stöta på det här, säger han i P4 Extra.

Däremot tror han inte att covid-19 kommer ha lika stor negativ påverkan på samhället som viruset haft det senaste året.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version