Deklaration 2022: När kommer skatteåterbäringen? Viktiga datum

Deklarera 2022

Foto: TT

Vi närmar oss den tiden på året då deklarationen från Skatteverket skickas ut till alla privatpersoner. Skatteåterbäring kan vara ett betydelsefullt tillskott på kontot innan sommaren, men hur mycket det blir och när pengarna kommer in på ditt konto är lite upp till dig.

Här är allt du behöver veta inför deklarationen 2022. 

När kommer deklarationen?

Mellan den 15 mars och 15 april 2022 kommer deklarationen i klassisk pappersform hem med posten till de som inte har digital brevlåda. Har du skaffat en sådan i mobiltelefonen eller på datorn kan du se din deklaration redan 2-7 mars.

Senast 24 februari ska du ha skaffat en digital brevlåda för att få deklarationen dit. 

Hur skaffar jag digital brevlåda?

En digital brevlåda innebär att du får post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt istället för i pappersform. Allt du behöver är ett BankID för att identifiera dig.

Skatteverkets hemsida kan du läsa om alternativen för digital brevlåda. Du väljer mellan följande: 

Deklarera digitalt. Foto: TT

När ska man deklarera?

Även om du kan se ditt besked från Skatteverket så tidigt som 2 mars så kan du inte börja deklarera förrän den 15 mars, då deklarationen öppnar

När du sett ditt deklarationsbesked vet du om siffrorna stämmer eller om du vill göra avdrag för att få tillbaka mer. Deklarationen ska skickas in till Skatteverket senast 2 maj, oavsett om du gör ändringar eller bara godkänner den som den är. 

Felräkning i deklarationen

Om du vet eller misstänker att siffror i ditt deklarationsbesked inte stämmer ska du räkna om och deklarera detta för att sedan skicka in till Skatteverket. De prövar då om informationen du angett är riktig.

Deklaration 2022

Var ser jag min skatteåterbäring?

Har du skaffat digital brevlåda hittar du beskedet i appen i mobiltelefonen. Via datorn kan du logga in på “Mina sidor” på Skatteverkets hemsida, gå sedan till “Min inkomstdeklaration”. Du kan också se beskedet för skatteåterbäring i brevet som kommer i postlådan. 

När får jag skatteåterbäringen?

Den som vill ha tillbaka sin skatteåterbäring så tidigt som möjligt ska godkänna sin deklaration senast 30 mars 2022. Den som skickat in sin deklaration innan dess utan att göra ändringar kan räkna med att få tillbaka pengar 5-8 april. 

Skatteåterbäring. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kan jag få skatteåterbäringen tidigare?

Hur tidigt du får tillbaka pengarna beror på hur tidigt du skickar in din deklaration. Har du gjort många ändringar kommer Skatteverket först att pröva dessa. 

Skickar du in deklarationen efter 30 mars kan du räkna med att få tillbaka dina pengar 8-10 juni, innan midsommar. 

Vad avgör hur mycket jag får tillbaka i skatteåterbäring? 

Skatteåterbäring är ett överskott av skattepengar som dragits från dina inkomster under föregående år. Dessa pengar får man tillbaka in på sitt konto efter att man skickat in deklarationen för intjänandeåret i fråga.

Hur vet man om man ska deklarera? 

Enligt Skatteverket ska alla som fått en deklaration skickad till sig, antingen digitalt eller med posten, deklarera.

Om du vet med dig att du borde eller vill deklarera, men inte fått någon deklaration skickad till dig, då ska du logga in med E-legitimation på Skatteverkets hemsida, eller kontakta Skatteverket.

Deklaration 2022: Viktiga datum

2–7 mars 2022: Nu kan du se din deklaration digitalt.

15 mars kan du deklarera. 

15 mars – 15 april 2022: Deklarationen skickas ut i pappersform till alla som inte har digital brevlåda.

30 mars: Sista dagen att godkänna din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få skatteåterbäringen i april.

5–8 april 2022: Mellan dessa datum betalas skatteåterbäringen ut till de som godkänt sin deklaration digitalt innan 30 mars.

2 maj: Sista dagen att skicka in sin deklaration.

8–10 juni 2022: Skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerat innan 2 maj. 

7–8 augusti 2022: Slutskattebesked för de som har restskatt att betala in.

Hur deklarerar jag?

Läs mer om hur du går tillväga på Skatteverkets hemsida.

Exit mobile version