Nya förslaget: Låt vårdpersonalen slippa betala skatt för skänkta måltider

Under våren har både privatpersoner och restauranger skänkt mat till vårdpersonal. Det för att visa sin uppskattning för det viktiga arbetet som vårdpersonalen gör.

Men enligt lag får detta inte göras skattefritt, vilket regeringen nu vill ändra på, rapporterar TT.

Tidigare har regeringen föreslagit att förmånsbeskattningen av gåvor från arbetsgivare på upp till 1000 kronor ska slopas tillfälligt, även beskattningen för fri parkering.

Men vad som skulle gälla för vård- och omsorgspersonal som tagit emot de skänkta luncherna under coronakrisen svarade ingen på.

Foto: Instagram/ TT

Nu föreslår Finansdepartementet att måltider som skänks i syfte att visa uppskattning och stöd från någon som saknar band till arbetsgivaren, så som exempelvis restauranger och privatpersoner, och som ges utan krav på motprestation inte ska behöva förmånsbeskattas.

Skattebefrielsen gäller alltså inte om det finns affärsmässiga eller ekonomiska intressen mellan parterna.

Eftersom liknande händelser kan ske i framtiden så föreslår man att lagen ska gälla oavsett yrkesgrupp och vara permanent.

”Regeringens förslag är att skattefriheten ska gälla generellt, alltså inte begränsas till vissa yrkeskategorier eller vissa krissituationer. Det är helt enkelt för komplicerat att göra den typen av skillnader”, skriver finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson i ett mejl till TT.

”Tillämpas retroaktivt”

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021 men tillämpas retroaktivt på alla måltider som skänkts sedan den 31 mars 2020.

Förslaget har gått ut på remiss och beslut väntas efter sommaren.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required