Djur nekas tillträde i svenska skyddsrum – nu vädjar hundägare om en lösning: ”Väldigt viktig för oss”

Foto: Johan Nilsson, TT/ Shutterstock

Vid en eventuell kris kan människor i Sverige tvingas söka skydd i skyddsrum. Men hundar nekas tillträde till dessa.

Nu vädjar djurägare runt om i Sverige om en lösning, rapporterar Tv4.

Säkerhetsläget i Europa är förändrat sedan den ryska invasionen av Ukraina. Och vid en eventuell kris i Sverige kan människor tvingas söka skydd i skyddsrum.

Men till dessa är inga djur välkomna. Anledningen till detta är att det finns människor med allergier, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men beskedet har fått skarp kritik. De senaste dagarna har djurägare runt om i Sverige vädjat om en ny lösning.

Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock

Vill se en lösning

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, vill att man ska hitta en lösning på problemet.

– Hunden är väldigt viktig för oss i samhället och för den enskilda. Då har man inte den ron att lämna kvar en hund i en lägenhet, säger han till Tv4.

Under torsdagen hade centralstyrelsen i Svenska Kennelklubben ett möte för att påbörja en diskussion med MSB om att få ta med sina husdjur till skyddsrum vid en eventuell kris.

– Kanske kan det finnas möjlighet att i en hörna, får vi hundägare vara. Precis som när vi åker buss, då står vi längst bak i bussen. Därför kan vi då passera allergiker etc. Ett enkelt sätt, en hörna. Vi behöver inte bygga nya skyddsrum för det, vi kanske inte heller kan ta oss hur långt som helst bara för att vi vet att skyddsrummet ligger två kilometer bort. Utan i det skyddsrum som finns kunna bereda en plats. I den hörnan finns ni med djur, hundar, katter och om det är något annat, säger Hans Rosenberg till kanalen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version