Stötta Ukraina: Här är organistionerna som samlar in pengar till utsatta
Människor ber om visad solidaritet för Ukraina.

Så kan du hjälpa utsatta i Ukraina: Här är trovärdiga hjälporganisationerna att ha koll på

Torsdagen den 24 februari påbörjade Ryssland en invasion av Ukraina. Nu flyr tusentals människor för sina liv, och flera svenska hjälporganisationer har förberett akuta insamlingar för att stötta utsatta. 

Här är några av de största svenska hjälporganisationerna du kan vända dig till om du vill göra skillnad för Ukraina.

Stötta Ukraina

Flera svenska hjälporganisationer har satt upp akuta insamlingar där pengarna går till att hjälpa utsatta i Ukraina.

Hjälporganisationer Ukraina

Röda korset

Röda korset har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade för flera år sedan. De senaste tolv månaderna har de jobbat för att hjälpa befolkningen på olika sätt, bland annat genom att leverera mat och hygienartiklar, samt att de tillhandahållit sjukhus med medicinsk utrustning under pandemin. 

Hjälp Ukraina

I dag är Röda korsets primära mål i Ukraina att rädda liv. På Röda Korsets hemsida uppmanar de privatpersoner och företag att skänka en summa pengar för att vara med och rädda liv i det just nu utsatta Ukraina. 

rödakorset.se kan du fylla i valfritt belopp att skänka för att stötta utsatta i Ukraina. Du kan även bli månadsgivare och skänka en bestämd summa varje månad.

För att göra skillnad snabbt har Röda korset även lagt ut ett swishnummer som folk kan skänka hjälp-pengar till med omedelbar verkan. 

Hjälp utsatta i Ukraina.
Foto: Javad Parsa/TT

Röda Korsets swishnummer för att hjälpa Ukraina är: 900 80 79

Hur kan jag hjälpa Ukraina?

UNCHR

FN:s flyktingkommissariat UNCHR (United Nations High Commissioner for Refugees), är även de på plats i Ukraina och samarbetar med Röda korset, myndigheter, FN-organ och lokala hjälporganisationer.

UNHCR samarbetar med regeringar i Ukrainas grannländer och uppmanar dem att hålla gränserna öppna för människor som söker skydd.

Just nu har UNCHR en akut insamling till de som drabbas av kriget i Ukraina. 

370 kronor räcker till ett nödpaket som räddar liv i kriser. Man kan även skänka valfritt belopp via swish eller kortuppgifter. 

UNCHR:s hemsida kan du läsa mer om hur du går tillväga för att hjälpa till. 

Stötta Ukraina

UNICEF

UNICEF är en förkortning av det engelskspråkiga United Nations Children’s Fund. De finns för alla världens barn, och deras arbete styrs av Barnkonventionen. UNICEF finns på plats i Ukraina för att hjälpa barn och deras familjer att få akut sjukvård, tak över huvudet, mat, och stöd. 

UNICEF har satt upp en akut insamling för utsatta i Ukraina, och på deras hemsida kan man fylla i valfritt belopp att skänka. 

SOS barnbyar

Hjälporganisationen SOS Barnbyar finns där för utsatta barn. Deras fokusområden är katastrofinsatser, hälsa och sjukvård, barns rättigheter, utbildning och förebyggande insatser. 

På hemsidan för SOS Barnbyar uttalar sig Anna Ernestam, Sveriges generalsekreterare för SOS Barnbyar: 

– Vi behöver allt stöd vi kan få nu, för att agera så starkt vi bara kan, säger hon. 

Under “Jag vill stötta”, kan du välja ett belopp att swisha SOS Barnbyar för att hjälpa utsatta i Ukraina.  

Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina.
Statsminister Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Paul Wennerholm / TT

NRC Flyktinghjälpen

NRC Flyktinghjälpen Sverige är en del av den internationella organisationen NRC, vars arbete är att hjälpa människor på flykt runt om i världen. 

NRC Sveriges hemsida kan du skänka pengar som kan vara livsavgörande. År 2020 fick nästan 12 miljoner människor på flykt stöd tack vare NRC:s arbete. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);