Efter nya restriktionerna – så påverkas julen för svenska folket: ”Var beredd att…”

Foto: Jonas Ekströmer, TT/ Shutterstock

Folkhälsomyndigheten och regeringen inför nya restriktioner från och med onsdagen den 8 december. Det efter att coronasmittan ökar i Sverige och man nu börjat se en ökad belastning på vården.

Så, hur påverkas julen?

Under hösten har smittoantalet skjutit i höjden på flera håll runt om i Europa.

Även den nya virusvarianten omikron har upptäckts och skapat ytterliga oro i världen. Många befarar att omikron på grund av mutationerna är mer smittsam och mer resistent mot vaccinen än tidigare varianter. Men det har ännu inte bekräftats, enligt WHO.

Även i Sverige har coronasmittan börjat öka sakta men säkert och under tisdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen därför att nya restriktioner kommer införas.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson inledde tisdagens pressträff med att berätta om smittoläget i Sverige.

– I Sverige ser vi en ökad smittspridning men från låga nivåer. Vi har också flera åtgärder på plats, inte minst krav på vaccinpass, säger hon under pressträffen och understryker att det inte är på samma nivåer som den här tiden i fjol.

Men:

– Alla behöver ta sin del av ansvaret, ta sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Är man i riskgrupp är det dags att ta tredje dosen, säger Magdalena Andersson.

Nya åtgärder införs i tre steg

I Sverige syns nu en viss ökad vårdbelastning och för att hålla nere smittan införs nya åtgärder i tre steg.

Det första steget gäller från och med onsdagen den 8 december.

Bland annat ska det bli möjligt att i viss mån arbeta hemifrån. Vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer. Munskydd införs i kollektivtrafiken och det gäller åter igen att undvika större samlingar i skolor.

Under onsdagen kommer regeringen även att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym.

De nya restriktionerna gäller båda vaccinerade och ovaccinerade.

Om smittan ökar ytterligare kommer steg 2 införas. Då ska fler arbeta hemifrån. Dessutom delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna. Samt avstå matcher, läger och tävlingar för vuxna.

Om smittspridningen ökar ytterligare införs ytterligare åtgärder. I steg tre kommer vuxna personer behöva begränsa sina kontakter, öppettider på serveringsställen kan komma att bli begränsade och ett maxantal av besökare per kvadratmeter på handelsplatser.

”Förbereder stödåtgärder”

Enligt finansminister Mikael Damberg kommer flera ekonomiska stödåtgärder återinföras.

Bland annat ska det bli lättare för människor att stanna hemma vid sjukdom, bland annat genom slopat läkarintyg och tillfälligt slopad karensdag.

Mikael menar att regeringen kommer förlänga evenemangsstödet till 31 mars 2022 så att arrangörer kan fortsätta våga planera.

Så blir julen 2021

Men december är en månad fylld av tillställningar, möten och högtider. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell kommer den som är vaccinerad kunna fira jul som planerat men hon höjer ett varningens finger.

– För den som är vaccinerad går det bra att fira jul med släkt och vänner. Men var beredd att ställa in om du får symtom, säger hon.

Och på frågan om man bör avstå julmingel och glöggmingel svarar Tegmark:

– Är man vaccinerad, inte har symtom och vet att de man ska träffa tar sitt ansvar kan man ha glöggfesterna. Ska man vara tillsammans ska man vara vaccinerad. Men man ska vara beredd att ställa in om man får symtom. För arbetsgivare är det viktigt att ställning och göra en riskbedömning, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version