Folk filmade när kvinna blev påkörd – nu rasar räddningstjänsten: ”Det är så jävla bedrövligt”

I fredags eftermiddag körde en bil in i en restaurang i Markaryd och en kvinna i lokalen blev påkörd.

Då tog folk upp sina mobiler och började filma, något som får räddningstjänsten att rasa, skriver P4 Kronoberg.

Det var alltså i fredags eftermiddag som en bil plötsligt körde rakt in i en restaurang i Markaryd.

Där inne i lokalen blev en kvinna påkörd och efter incidenten tog flera personer upp sina telefoner för att filma olyckan.

– Folk som saknar all skam och moral i kroppen var väldigt snabbt framme. De stod redan och filmade när vi kom fram. Där ligger alltså en skadad person och ambulansen hjälpte den här damen. Den här damen var lindrigt skadad som tur var men hon blir alltså filmad där hon ligger och det är ju direkt olämpligt. Folk saknar fullständig skam och moral i kroppen, säger Ola Andertoft, styrkeledare vid räddningstjänsten i Markaryd till P4 Kronoberg och tillägger:

– Ursäkta men det övergår mitt förstånd varför man över huvud taget får för sig att ta fram sin mobiltelefon och filma.

Foto: Johan Nilsson, TT /Shutterstock

Ola menar att det inte bara är filmandet i sig som är problematiskt. Bilder och filmer sprids senare i sociala medier och kan skada inte bara kvinnan själv, utan också hennes anhöriga.

– Den här kvinnan har naturligtvis anhöriga. Hon har barn, hon har föräldrar och hon har syskon och många anhöriga. De kanske inte vet om detta och så kommer det kanske i ett flöde och de känner igen den här människan. Det är så jävla bedrövligt, jag har så svårt att förstå detta. Jag har ingenting till övers för de här folket som står och filmar, ingenting, säger Ola Anderstoft till P4 Markaryd.

Vanligt förekommande

Att förbipasserande filmar och fotograferar olyckor har blivit ett stort problem för räddningstjänsten. Inte nog med att det är respektlöst mot de drabbade och det försvårar också blåljuspersonalens arbete.

Nyligen filmade en folksamling när en man fick hjärtstillestånd i Malmö och under sommaren är det flera drunkningstillbud som har filmats. Bland annat i Hagfors där förbipasserande filmade återupplivningsförsök av en 5-åring.

Under sommar månaderna har det varit flera händelser där räddningspersonal runt om i landet har rasat över beteendet. Trots det fortsätter folk att filma och fotografera och sprida det i sociala medier.

Lagen om olaga intigritetsintrång

Det är inte olagligt att fotografera vid en olycksplats. Men enligt den nya lagen mot olaga integritetsintrång som trädde i kraft 2018 kan man bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd, eller sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.

Bland annat gäller lagen alltså fotoförbud och spridning av bilder på olyckor där utsatta människor syns – och straffet för den som bryter mot lagen är allt från böter till fängelse.

Exit mobile version