Folksamling filmade man med hjärtstillestånd – nu har ambulanspersonalen fått nog: ”Vedervärdigt beteende”

En man fick hjärtstillestånd i centrala Malmö. Men när ambulanspersonalen kom till platsen hade de svårt att ta sig fram.

Runt mannen hade det samlats närmare 100 människor och flera stod och filmade, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

En man fick hjärtstillestånd mitt i centrala Malmö och ambulanssjuksköterskan Nina och hennes kollegor larmades till platsen.

Men väl där hade de svårt att göra sitt jobb. Inte nog med att de knappt kunde ta sig fram bland folkmassan som samlats runt mannen.

Flera stod även och filmade.

 – Det var nästan hundra personer. Många var barn. Vi bad föräldrarna att ta bort barnen och flytta på sig. Men de lyssnade inte på oss, berättar Nina för HD.

”Det är frustrerande”

Till slut är människor så påträngande att Nina och hennes kollegor får ta beslutet att förflytta sig in i ambulansen. Men människor med mobilkameror följde efter så långt de kunde.

LÄS MER: Nyfikna fotade upplivningsförsök av 5-åringen som hittades död – nu ryter polisen ifrån: ”Blir illa berörd”

Att folk fotograferar och filmar en olycksplats och räddningstjänstens arbete har blivit vardag för Nina. Men det betyder inte att hon är okej med det.

– Det är frustrerande. Det är också ett vedervärdigt beteende mot olycksdrabbade personer. De frossar ju i andra människors lidande. Men jag tror inte att de reflekterar över det. De tänker nog bara på alla ”lajks” de får på sociala medier, säger hon till HD.

Foto: TT/Shutterstock

Men det är inte bara filmandet i sig som är problematiskt vid en sådan här situation. Enligt Nika är det som ställer till det mest att hon, som ambulanspersonal, inte har rätt att flytta på privatpersoner som stör arbetet.

Tvingades ringa polisen

I stället måste hon larma polisen. Något som tar både tid och resurser.

– En gång skulle vi hjälpa en person som fastnat under en buss. När vi kom fram stod en man framför bussen och filmade. Jag bad honom flytta på sig och då hamnade vi i en konflikt. Han vägrade och jag blev tvungen att ringa till polisen, berättar hon för HD.

LÄS MER: Förbipasserande filmade död pojke – nu ryter polisen ifrån: ”Gå hem och skäms”

Det är inte olagligt att fotografera vid en olycksplats. Men enligt den nya lagen mot olaga integritetsintrång som trädde i kraft 2018 kan man bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd, eller sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.

Bland annat gäller lagen alltså fotoförbud och spridning av bilder på olyckor där utsatta människor syns – och straffet för den som bryter mot lagen är allt från böter till fängelse.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);