Förbipasserande filmade död pojke – nu ryter polisen ifrån: ”Gå hem och skäms”

Under tisdagen stannade förbipasserande och filmade en pojke som låg död på marken. Pojken var i övre tonåren och hade tagit självmord.

Händelsen fick polisen att se rött.

Under tisdagen fick polisen på Södermalm rycka ut på ett tragiskt ärende. En pojke i övre tonåren hade tagit livet av sig och låg död på gatan.

Polisen hade fullt upp med att underrätta anhöriga, prata med chockade vittnen och ta hand om pojken.

Men trots kaoset på plats och den känsliga situation som alla inblandade befann sig i, ställde sig förbipasserande och filmade, vilket SVT nyheter var först med att berätta.

Foto: Johan Nilsson, TT

Polisen Viktor Adolphson, som driver Twitterkontot YB_Sodermalm, blev förbannad när han fick höra vad som hade hänt, något han delade med sig av i ett inlägg på Twitter.

”Tragiskt ärende för flera patruller idag. Ett självmord, många chockade vittnen på plats, förkrossade anhöriga som måste underrättas. Får en klump i bröstet när jag tänker på vad dom anhöriga står inför nu”, skriver han i inlägget och fortsätter:

”Men för er som filmade och fotograferade en människa som tagit sitt liv känner jag bara förakt. Gå hem och skäms. Se er i spegeln och fråga er ”skulle jag vilja att någon filmade min bror/syster/vän i en sådan situation. Tyvärr hann vi inte få tag i er. Så hoppas ni läser detta.”

Polisen kan inte göra så mycket

2018 infördes lagen om olaga integritetsintrång, vilket gör att man inte får sprida bilder eller video på sådana händelser. Däremot får man fotografera och filma, vilket gör att polisen inte kan göra så mycket åt saken.

Själv skulle han önska att lagen kunde skärpas ytterligare för att komma åt dem som filmar.

– Det här är min personliga uppfattning. Men kanske borde vi även kunna ta fasta på att man filmar människor i utsatta positioner utan att sprida det. Det finns en gråzon där, säger Viktor Adolphson till SVT nyheter.

”Man kan inte bete sig såhär”

Adolphson tycker att det blir vanligare och vanligare att människor stannar och fotar och filmar. Han menar att det inte alltid är något fel med det, om det gäller polisingripanden eller liknande.

Men när det är uppenbart att det rör sig om en människa i ett väldigt utsatt läge är det aldrig ok att varken fotografera eller filma.

– Det är så obefintlig respekt för en människa och dess anhöriga. Jag brukar ställa frågan: ”Skulle du vilja att det var någon nära anhörig till dig som blev filmad i en sådan här situation?”. Alla som är normalt funtade skulle säga nej då. Men det verkar som att man inte kan stoppa reflexen att slita fram mobilen, säger Viktor Adolphson och fortsätter:

– Jag har jobbat 20 år som polis men sådant här gör mig så förbannad. Man stöter på mycket mänsklig hänsynslöshet men det här. Man kan inte bete sig så här.