Forskare starkt kritisk mot coronavaccinet – efter nya testerna: ”Inte speciellt lovande”

Foto: Ulf Sirborn/ Gorm Kallestad

Många längtar efter ett vaccin mot coronaviruset och forskare och företag runt om i världen jobbar för fullt för att ta fram ett vaccin som fungerar.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca är ett av alla företag som ligger långt fram i jakten på ett vaccin mot covid-19.

Men nu börjar projektet ifrågasättas av forskare, rapporterar SVT Nyheter.

I våras testades Astra Zenecas vaccin på apor. Först fick de en dos av vaccinet och därefter utsattes dem för viruset. Aporna smittades med blev inte svårt sjuka.

Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix/ Sakchai Lalit, AP/TT

Nu har man gått vidare till att testa vaccinet på större grupper av människor och enligt bolagets vd Pascal Soriot är resultaten lovande.

– Jag har högt förtroende för vad de kliniska studierna kommer visa, och det är därför vi går så snabbt framåt, säger han till SVT Nyheter.

”Jag är förvånad”

Men Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet är kritiskt till resultatet och säger att hon är bekymrad över att vaccinet inte verkar ge en tillräckligt skyddande reaktion från immunförsvaret och menar att ett effektivt vaccin behöver ge ett starkt antikroppssvar av antikroppar som neutraliserar själva viruset. 

– De har inte redovisat i stort sett några resultat. Det finns några djurstudier men där ser man inga speciellt lovande svar, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheter ska Astra Zeneca ha slutit ett avtal med EU:s vaccingrupp om att leverera 400 miljoner doser av sitt vaccin till EU-länderna utan att man har sett tillräckliga resultat, vilket Gunilla Karlsson Hedestam också är kritisk till.

– Att teckna avtal om miljontals doser om ett vaccin där man ännu inte sett några resultat är inte rätt. Jag är förvånad att man fattat så stora beslut på i stort sett inga grunder, säger Gunilla Karlsson Hedestam till SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version