Förslaget: Förbjud elever att röka – under all skoltid

Rökförbud

Foto: TT/Shutterstock

Det röks friskt bland ungdomar på landets skolgårdar, då personalen har svårt att kontrollera att det inte sker.

Enligt Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation, bör man ta problemet på större allvar, då det ger negativa konsekvenser för eleverna.

”Få vuxna känner till hur mycket det röks i skolan och vilken press deras barn utsätts för dagligen. Utöver kompisars påverkan och viljan att passa in anges också psykisk ohälsa som orsak till att börja röka. Tyvärr är det få som känner till att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa, inlärningssvårigheter och andra drogberoenden.

Foto: Shutterstock

Elever som riskerar att inte klara kunskapskraven behöver inte fler problem som ett nikotinberoende medför, de behöver stöd både att förbli tobaksfria och klara kunskapskraven.”. 

Lagstifta rökförbud – hela skoldagen

I debattartikeln på Aftonbladet föreslår Helena att rökförbud blir lagstiftat, men inte bara geografiskt på skolgården. Helena menar att rökning ska förbjudas helt under skoltid.

”En lag om tobaksfri skoltid skulle påverka skolledningar att ta frågan på allvar och ge skolpersonal verktyg att säkerställa att lagen följs. Målet är att fler barn ska förbli tobaksfria men en viktig bieffekt är att den även hjälper tobaksbrukare som vill sluta.”

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

Exit mobile version