Greta Thunberg kan få Nobels fredspris – därför pekas 20-åringen ut som en av favoriterna

Greta Thunberg och Fridays for future pekas ut som en av favoriterna till Nobels fredspris 2023. Foto: Shutterstock/TT

Greta Thunberg och Fridays for future pekas ut som en av favoriterna till Nobels fredspris 2023. Foto: Shutterstock/TT

Greta Thunberg och Fridays for Future har kämpat för klimatet i flera år.
Nu kan organisationen tilldelas Nobels fredspris.
Det tror i alla fall en ledande expert, skriver Aftonbladet.

September har nyligen blivit oktober – och vi har därmed kommit till den tiden på året då Nobelpriset traditionsenligt offentliggör sina pristagare.

I Oslo har Nobelkommittén överläggningar inför tillkännagivandet av Nobels fredspristagare 2023, en utmärkelse som anses vara världens mest prestigefyllda.

Ännu så länge går spekulationerna varma om vem som kan tänkas ta hem priset.

Enligt Altinget har bland andra svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 20, nominerats bland 350 andra. Hon har även tidigare år blivit nominerad till priset.

Artikeln fortsätter under bilden.

Greta Thunberg. Foto: Shutterstock

Internationella fredsforskningsinstitutet Sipris chef Dan Smith menar att priset i år mycket väl skulle kunna tillfalla klimatrörelsen.

– Speciellt de som har insisterat på att hanteringen av problemet med klimatförändringar måste göras på ett sätt som tar hänsyn till behovet av rättvisa i hur problemet hanteras. De som har relaterat detta till frågor om fred, säger han enligt Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Smith menar att priset kan tillfalla Fridays for Future. Rörelsen för de klimataktivister som tillsammans med Greta Thunberg skolstrejkat över världen med krav på åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning och klimatförändring.

– Tillsammans med en ledare för en ursprungsbefolkning, möjligen den brasilianske miljöaktivisten Raoni Metuktire i Amazonas, säger Smith.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20221210 Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2022. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Även nyhetsbyrån Reuters skriver att Greta Thunberg och Fridays for Future möjligen kan bli prisade i år. Enligt spelbolagens odds är dock Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj favoriter på förhand. Men Smith menar att detta inte är särskilt sannolikt.

– Om han får möjlighet att leda sitt land in i fred, då är det väldigt lämpligt för honom att få priset. Men i nuläget anser jag inte att det fungerar riktigt, säger Dan Smith enligt Aftonbladet.

Snart vet vi. Nobels fredspris delas ut den 6 oktober.

Fem svenskar har genom historien tilldelats Nobels fredspris: Klas Pontus Arnoldson (1908), Hjalmar Branting (1921), Nathan Söderblom (1930), Dag Hammarskjöld (1961) och Alva Myrdal (1982).

Exit mobile version