Stort grattis: Greta Thunberg fyller 20 år – stora miljonregnet efter åren i rampljuset

Greta Thunberg blev känd när hon satte sig utanför riksdagshuset med en skylt där det stod ”skolstrejk för klimatet” 2018.

Idag, fem år senare, är hon en av världens mest inflytelserika människor.

För miljörörelsen ”Fridays for future” har hon vunnit otaliga priser – med stora summor pengar som belöning.

Som 16-åring satte sig Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag med en skylt där det stod ”Skolstrejk för klimatet”.

bara några veckor senare hade tonåringen med flätorna och den skarpa blicken blivit ett världsfenomen.

Genom åren har hon uppmärksammats av världsledare som Obama, intervjuats av några av världens största medier. Hon har utsetts till ”årets person” av  Time Magazine  och uppmärksammats av Hollywood-stjärnor som Arnold Schwarzenegger och Leonardo DiCaprio.

LÄS MER: Internationella jättehyllningen till Greta Thunberg – utses till ”årets person”

Varav den sistnämnda skrev så här när han hade träffat Greta.

”Det är få gånger i människans historia där röster förstärks vid så viktiga ögonblick och på så omvandlande sätt – Greta Thunberg har blivit vår tids ledare”, skrev han då på sin Instagram.

Han tillade:

”Jag hoppas att Gretas meddelande är en väckarklocka för alla världsledare och att tiden för passivitet är över. Det är tack vare Greta och alla andra unga aktivister som gör mig optimistisk inför framtiden. Det var en ära att få tillbringa tid med Greta. Hon och jag har lovat att stötta varandra i hopp om att säkra en ljusare framtid för vår planet”.

Greta Thunberg nominerades till Nobels fredspris

Under 2020 och 2021 hann den unga svensken har också bli nominerad till Nobels Fredspris, hon fick gästa Dagens Nyheter som chefredaktör och höll ett sommarprat som skapade rubriker både i Sverige och utomlands.

I september 2019hade dokumentären I am Greta premiär i Venedig, en film som skildrar Greta Thunbergs liv under flera år. Och bara ett år senare, i augusti 2020 prydde Greta Thunberg framsidan till Vogue Scandinavia. Hon visade själv upp bilderna på Instagram där hon riktade stark kritik mot modebranschen.

Så mycket tjänar Greta Thunberg

Utöver detta har klimataktivisten vunnit flera priser med stora summor pengar i potten.

2020 förärades Greta Thunberg The Gulbenkian Prize for Humanity.

Men pengarna sattes inte in på hennes privata bankkonto. Nej, när Greta tog emot priset skänkte hon omedelbart bort alla pengar.

Prissumman på en miljon euro, cirka tio miljoner svenska kronor, skänktes oavkortat till välgörande ändamål.

Summan fördelades på olika organisationer men gick framförallt gick pengarna till projekt för att tackla klimatkrisens effekter på södra halvklotet.

– Det här betyder mycket för mig och jag hoppas att det här kommer hjälpa mig att göra mer gott i världen, sade hon då i ett videoinlägg på Instagram och tillade att prissumman är ”mer pengar än jag ens kan försöka föreställa mig”.

I maj 2022 tilldeles Greta med World Migrant Award och fick 300 000 kronor.

Även den här gången valde hon att skänka bort alla pengar. Den gången gick alla pengar till det samiska ungdomsförbundet i Finland.

Den privata inkomsten är däremot en aning mer blygsam. Enligt de senaste uppgifterna som finns att tillgå från Skatteverket hade Greta en fastställd förvärvsinkomst på bara 2 558 kronor under 2020.

Då var Greta förvisso bara 17 år.

Greta om miljonerna

I ett Facebook-inlägg 2019 förklarade Thunberg att hennes föräldrar betalar för hennes resebiljetter och boende, och att hon gör allt sitt miljöarbete helt gratis.

”Jag är absolut oberoende och jag representerar bara mig själv”, skrev hon då.

”Och jag gör det jag gör helt gratis, jag har inte fått några pengar eller något löfte om framtida betalningar i någon form alls. Och självklart kommer det att förbli så här,”, skrev Greta då och tillade:

”Jag har inte träffat en enda klimataktivist som kämpar för klimatet för pengarna. Den tanken är helt absurd.”

Greta Thunbergs ord om planen för framtiden

Till en början ägnade sig Greta helhjärtat åt klimatstrejken, men efter ett sabbatsår var hon tillbaka i skolbänken igen.

I samma veva som hon gick tillbaka till skolan flyttade hon också hemifrån. Då till en tvåa i Stockholms innerstad med sina två hundar labradoren Roxy och golden retrivern Moses.

– När du har båda fötterna på jorden, så är det inte så svårt att återgå till det normala igen. Och jag är lyckligtvis i Sverige, där människor inte bryr sig så mycket om kända människor. Så jag har blivit lämnad ifred, sade hon då i en intervju med Reuters.

Och på frågan vad hon har för planer för framtiden, svarade klimataktivisten:

– Jag försöker att inte tänka på det. Vi får se var jag hamnar.

Den 3 januari 2023 fyller Greta Thunberg 20 år. Även om vi inte vet helt säkert hur hon firar sin stora dag så är vi säkra på att hennes kamp för klimatet inte tar semester.

Nu önskar vi Greta stort grattis på födelsedagen!