Här gör musikeleven Clara succé som Lucia – efter SVT:s drag för traditionella firandet: ”Gåshud”

Foto: SVT

Välkommen du goda med ljuset hit!
Årets Luciafirande i SVT sänds från en ruin i Västergötland – och det utlovas stämningsfulla sånginsatser från eleverna vid Brunnsbo musikklasser.
– Det känns fint att i våra Luciakonserter kunna visa på den musikalitet och begåvning som finns i de yngre generationerna, säger Marion Jernråda, projektledare på SVT, till Newsner.

I år är det ruinen och slottsparken som ligger vid Antens strand i Gräfsnäs utanför Alingsås, som utgör en stämningsfull plats för SVT:s luciafirande.

På tisdagsmorgonen klockan 07.00 är det dags för tv-sänt luciafirande där högstadieeleverna i årskurserna åtta och nio vid Brunnsbo Musikklasser inklusive årets Lucia, Clara Dahl, bjuder tittarna på klassiska julsånger.

Artikeln fortsätter under bilden.

Clara är årets Lucia i SVT. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT

SVT:s drag för firandet i tv: ”Fantastiskt hur bygden lever upp”

Samtidigt fortsätter SVT en ny tradition med luciafiranden från olika mindre platser ute i hela Sverige.

– De senaste åren har vi försökt att spela in Luciakonserten i mindre orter som inte så ofta syns i tv. 2020 sände vi från Jukkasjärvi, 2021 från Tällberg och i år sänder vi från Gräfsnäs utanför Alingsås. Det är fantastiskt att se hur bygden lever upp vid ett sådant här tillfälle, säger Marion Jernråda, projektledare på SVT för årets luciafirande.

Hur nöjda är ni med årets duktiga musikelever?

– Det känns fint att i våra Luciakonserter kunna visa på den musikalitet och begåvning som finns i de yngre generationerna. I år genom Brunnsbo Musikklasser, där elever får möjlighet att ägna sig åt det de älskar mest och bygga en grund för fortsatt musicerande resten av livet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Luciafirandet i SVT 2022. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT

Årets Lucia Clara och musikeleverna bjuder på julsånger

Utöver årets lucia Clara Dahl och Brunnsbo Musikklasser får tittarna även höra Alingsås Musikteatersällskap samt solisterna Lovisa Samuelsson, cello och gitarr, Daniel Andersson på kontrabas, Ella Wennerberg, trombon och Bruno Coimbra Faria, flöjt.

De låter tittarna få lyssna till dikter såsom ”Tomten” och förstås ”Lucia-dikt” samt sånger som ”Staffans visa” och ”Nu tändas tusen juleljus”.

– Clara Dahl bär årets Luciakrona med den äran. Tillsammans med sin kör framför Clara vackra och gåshudsframkallande sånger varav Ave Maria är min personliga favorit, säger Jernråda.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bruno Coimbra Faria, Ella Wennerberg och Daniel Andersson bidrar med sina instrument i luciafirandet i SVT 2022. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT

De senaste två årens luciafiranden i SVT har, precis som så mycket annat i samhället, präglats av coronapandemin. Men 2022 är restriktionerna hävda.

– Det är naturligtvis oerhört skönt att inte begränsas av pandemirestriktioner, men vi tycker konceptet med våra konserter som formats under pandemin fungerar väldigt bra och är tryggt för alla.

Artikeln fortsätter under bilden.

Luciafirandet i SVT 2022 – här den glada Bykören. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT

Årets Luciafirande – ”Luciamorgon från Gräfsnäs” – kan ses i SVT2 på luciamorgonen den 13 december klockan 07.00.

Programmet sänds även i repris i samma kanal klockan 18.00. Dessutom visas firandet i ytterligare repris på SVT24 klockan 23.45 respektive på söndag den 18 december klockan 23.45. ”Luciamorgon från Gräfsnäs” går även att se här via SVT Play (extern länk).

Brunnsbo Musikklasser står för Luciafirandet i SVT 2022. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT

Dela gärna vidare artikeln om du också uppskattar denna tradition i tv!

Exit mobile version