Foto: Hilla Aspman/Warner/SVT

Här gör 19-åriga Tuva succé som SVT:s Lucia – skolelever och barnkör sprider ljus och hopp

Hon kommer med hälsning om julefrid!
Här sprider elever vid Musikkonservatoriet i Falun och en barnkör från Kulturskolan Luciastämning i SVT.

Kalendern visar 13 december vilket innebär att vi firar Lucia. I Sverige är Lucian en blandning av både förkristna och kristna figurer, och en tradition som även spridit sig till andra nordiska länder.

Lucia, med ursprung från Sicilien i Italien, är ett helgon i den kristna traditionen.

Precis som varje år uppmärksammas denna högtid av SVT. På måndagsmorgonen visades årets luciafirande i SVT2. Programmet visas även i repris under kvällen.

Foto: Hilla Aspman/Warner/SVT

I år var det elever vid Musikkonservatoriet i Falun samt en barnkör från Kulturskolan som stod för Luciafirandet. Detta spelades in i byn Tällberg vid Siljans strand i Dalarna. Dessutom svarade flera andra musiker för underhållningen, inklusive Malin Foxdal och artisten Bjoern, Anders Nygårds på fiol, Bianca B Linderholm på cello och Mattias Perez på gitarr.

– Vår Luciamorgon har de senaste åren besökt vackra platser över hela Sverige där det finns en rik musiktradition eller där man vårdar en särskild del av vårt kulturarv. Detta är orter och sammanhang som vi är stolta över men som kanske inte syns så ofta i TV, så det är extra roligt att Luciamorgon numera når ut till ett par miljoner tittare både inom och utanför landets gränser, säger Christina Hill, programbeställare på SVT.

”Det största jag gjort”

Längst fram i luciatåget gick 19-åriga Tuva Hedelin, som var laddad inför det stora uppdraget. Hon berättar att alla i luciatåget ägnat mycket tid åt detta, och repeterat flera gånger i veckan.

– Det känns ju jättespännande och jättekul. Det är en ära verkligen. Det är en stor och viktig uppgift och jag är jätteglad att jag får göra det. Jag har varit lucia när jag var yngre, men det här är det största jag gjort, säger hon till SVT:s lokala nyheter.

Foto: Hilla Aspman/Warner/SVT

Luciamorgonen sändes klockan 07 i SVT2, och visas även i repris i samma kanal klockan 18.30. Programmet visas också här i SVT Play.

Glad Lucia!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);