Här slår snösmockan till – stora risken för bilister när 3 decimeter snö faller: ”Besvärligt”

Kraftiga snöfall väntas i delar av Mellansverige.
SMHI har utfärdat en orange varning.
– Lokalt kan det nog bli uppemot tre decimeter, säger meteorologen Viktor Bergman.

Redan på måndagsmorgonen har det börjat snöa i delar av Värmland, Dalarna och Örebro län.

– Under kvällen rör det sig norrut och österut, in över Gävleborg och längre in över Dalarna, samtidigt som det blir mer intensivt, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Artikeln fortsätter under bilden.

SMHI varnar för ett tidvis kraftiga snöfall som kan medföra störningar i till exempel trafiken. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

En orange varning har utfärdats för kraftiga snömängder. Generellt väntas 10 till 20 centimeter snö enligt Viktor Bergman, men lokalt kan det bli ännu mer.

– Det kan bli rejält besvärligt, särskilt eftersom många kanske inte har hunnit byta till vinterdäck ännu.

Blöt snö

I Värmland och södra Dalarna väntas 20 till 30 centimeter snö. I Gävleborg väntas det kraftigaste snöfallet framåt tisdag morgon med 15 till 25 centimeter snö.

– I och med att temperaturen ligger kring nollan så blir det väldigt blöt snö. Så det kanske kommer stora nederbördsmängder, men själva snötäcket kanske inte blir sådär jättedjupt, säger Viktor Bergman.

Snöovädret kan medföra störningar i trafiken. Det är också sannolikt med avbrott i luftburna ledningar, vilket även kan påverka nät för telekommunikationer.

Förutom kraftigt snöfall väntas också en hel del blåst.

– Framför allt i natt och in under morgondagen blir det friska till hårda vindbyar från nordost, allra blåsigast blir det mot Gävleborgskusten.

Artikeln fortsätter under bilden.

SMHI varnar för kraftiga snöfall i västra och inre Svealand samt Gävleborg. Foto: Johan Hallnäs/TT

”En andra omgång”

Även Norge drabbas av ovädret. I södra och västra delen av landet väntas mellan fem och femton centimeter snö under måndagen och natten till tisdagen.

Polisen i Oslo uppmanar personer som kan att lämna bilen hemma på måndagen att hitta andra sätt att ta sig fram, skriver NTB.

Flera mindre trafikolyckor har inträffat i Värmland under måndagsmorgonen. På E45 i Sunne kommun har en timmerbil och en personbil krockat. Timmerbilen ligger på sidan och blockerar vägen, som enligt polisen kommer att vara avstängd minst fram till 13-tiden på måndagen.

Under tisdagen svänger snöområdet tillbaka och når nordligare breddgrader i Sverige.

– Det blir en andra omgång från tisdag kväll över norra Dalarna, Hälsingland Jämtland och delar av Medelpad med ganska ymnigt snöfall. Just nu finns ingen varning utfärdad för det, men det kommer nog att komma, säger Viktor Bergman.

ALICE NORDEVIK/TT

Foto: Shutterstock
Exit mobile version