SMHI skärper varningen – dubbla snöoväder på väg: ”Besvärligt”

Snöoväder

Vintern är här. Under början av veckan utfärdades flera gula varningar om snöfall i Götland. Men nu skärper SMHI varningen i landets södra delar, där dubbla snöoväder väntar. 

– Det kan bli besvärligt, säger Klart.se:s meteorolog Mikael Sjöstrand till Newsner, och refererar till trafiken. 

De som längtat efter vinter blir inte besvikna då december inleds med minusgrader i hela landet. Under tisdagen drar ett stort snöområde in över Götaland, som kan invänta ännu ett under onsdagen. 

– Det blir riktig vinter nu, sa meteorologen Mikael Sjöstrand till Newsner under måndagen. 

Under tisdagen har SMHI utfärdat varningar om snöfall i stora delar av Götaland, Blekinge och sydvästra Småland. Samtidigt kan landets östra delar räkna med kraftiga kulingvindar. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varningarna är gula, vilket motsvarar det man tidigare kallade klass 1-varning. Under onsdagen förstärks dock dessa till orange, som är en starkare grad. 

Störningar i trafiken

I stora delar av Götaland kan man då räkna med kraftigt och långvarigt snöfall i kombination med starka vindar. Detta kan orsaka trafikproblem och elavbrott, vilket meteorolog Mikael Sjöstrand varnade för under måndagen. 

– Det finns en stor risk för störningar i tågtrafiken, och det kan bli stökigt på vägarna i de områdena, sa Mikael Sjöstrand till Newsner då.

De områden som drabbas mest är enligt stora delar av Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, och Kalmar län, samt södra Hallands län.

Foto: TT

Meteorologen: ”Mindre dramatiskt”

Den skarpa varningen ligger kvar under onsdagen, vilket gör att de drabbade regionerna kan ställa in sig på en stökig och kylig vecka. 

– I andra delar av landet blir det mindre dramatiskt. Ingen snö under veckan, men däremot så blir det väldigt kyligt, säger Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Fler får snö till helgen

Till helgen ser det dock ut som att fler regioner kan få snö de med. 

– På fredagen når snöbyar ner över södra Norrland och Svealand, men det är osäker hur mycket snö de ger i dagsläget. I Götaland når en del snöbyar in mot slutet av dagen men den handlar om små mängder, säger Mikael Luhr på Klart.se i en uppdaterad prognos till Aftonbladet

Dela gärna för att uppmärksamma fler som ska ut på vägarna i veckan.

Exit mobile version