Izabella hindrade rattfyllerist från att köra vidare – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Tur att jag var där”

Foto: Privat/ TT

Inom loppet av två timmar hann 19-åriga Izabella Engström från Kungsbacka hindra en rattfyllerist från att köra vidare, skaka liv i en medvetslös tonårspojke och köra hem en berusad tjej till sina föräldrar.

Nu hyllas hon stort för sina insatser i lördags kväll.

”Igår kväll så visade vår omtänksamma, empatiska, modiga, principfasta och fantastiska dotter Izabella Engström, 19 år, upp större civilkurage inom loppet av 2 timmar än vad många människor lyckas uppnå under hela sin livstid”.

Så börjar Anna Engströms gripande inlägg på Facebook som handlar om dottern Izabellas rådiga ingripande i lördags kväll.

Allt började på en bensinstation. Izabella lägger märke till en man som kliver ur sin bil och är märkbart påverkad.

– Jag börjar prata med honom ganska omgående och märker att han är påverkad av någonting och att han absolut inte ska köra bil, berättar Izabella.

Izabella Engström. Foto: Privat

Två nattvandrare kommer in i butiken och Izabella försöker diskret att ge dem en lapp där hon uppmanar dem att ringa polisen medan hon uppehåller den berusade mannen.

– Jag sträckte över lappen och medan nattvandrarna larmade polis pratade jag om allt möjligt med mannen. Jag frågade om han ville ha vatten, vad han skulle göra under kvällen och snart kom polisen och tog med honom till stationen, berättar Izabella.

”Ansiktet i vattnet”

”Lite uppjagad och smått chockad av det hon nyss upplevt, stannade hon, med mig i telefonen, uppkopplad till bilens högtalare som sällskap, till vid en snabbmatskedja i Kungsbacka, för att få i sig någonting att äta. Hon hinner inte köra många meter efter ha mottagit din order och efter svängt ut därifrån, innan hon plötsligt utbrister:”- Men vad i helvete! Du, Mamma, jag ringer strax tillbaka. Jag måste bara kolla en sak och prata med några här!”Sen hör jag hur hon stänger av bilen och öppnar sin bildörr för att gå ut innan samtalet avslutas”, fortsätter mamma Anna i inlägget.

En tonårskille i 15-årsåldern har korsat vägen och ramlat ned i ett dike.

– Han gick över vägen och precis när jag kommer körandes så ramlar han bara rakt ned i diket och kom inte upp igen. Så jag stannade bilen mitt i vägen för att gå ut och se vad som hänt och om han behövde hjälp, berättar Izabella för Newsner.

Väl ute ur bilen ser hon att det ligger ytterligare en kille i diket med huvudet ned i vattnet.

– Han låg raklång med ansiktet ned i vattnet helt okontaktbar. Jag försökte ruska liv i honom men fick ingen kontakt och hans kompis som gick över vägen satt bara och skrattade.

Det är då Izabella lägger märke till en lustgastub en meter därifrån.

– När jag såg lustgasen förstod jag vad som hade hänt i och med att du kan få syrebrist i hjärnan av lustgas, säger Izabella Engström till Newsner.

Förbipasserande slog larm

Uppe på vägen har flera bilar stannat och Izabella vinkar till personerna som kommer och hjälper henne att vända på killen och försöka skaka liv i honom.

– Jag fick veta att de larmat och att hjälp var på väg och några sekunder senare så vaknar den här killen och ställer sig upp och börjar gå i väg samtidigt som hans kompis fortsätter att skratta. Så vi får ju försöka stoppa dem och till slut kom polisen till platsen, säger Izabella.

”Varför valde hon att stanna när hon såg den första pojken i diket? Jo, för att hon såg framför sig att det hade kunnat vara hennes lillasyster eller någon av hennes kompisar som hade varit i behov av omedelbar hjälp, oavsett anledning, och då hade hon önskat att någon hade agerat på samma sätt som hon agerade när hon tog beslut om att gå ut bilen för att hjälpa pojken som inte såg ut att må särskilt bra, skriver mamma Anna i inlägget.

Hyllas för sina insatser

Efter mamma Annas inlägg har Izabella hyllats för sina insatser. Flera har hört av sig och tackat henne för insatsen.

Izabella är tacksam för alla fina ord men den stora uppståndelsen är också något som bekymrar henne.

– Det här är naturligt för mig men inte hos alla. Hade det varit det så hade det inte blivit så här stort, säger hon till Newsner.

Hon hoppas att fler vågar ingripa i framtiden.

– Det är tur att jag var där. Hade det hänt igen hade jag reagerat likadant och jag önskar att alla kunde tänka likadant. Hade det varit min lillasyster som låg där så hade jag varit oerhört tacksam om någon stannat och frågat henne om hon behövde hjälp.

Izabella fortsätter:

– Nu har jag noll tolerans mot sådant. Men hade det varit jag som körde rattfyll så hade jag velat att någon stoppade mig. Det hade varit mindre ångest att vakna upp dagen efter utan ett körkort än att vakna upp med vetskapen om att man har kört ihjäl någon. Att vara utan körkort är ett milt straff i det sammanhanget, säger Izabella till Newsner.

Att vi är stoltare över vår hjältinna än vad ord kan beskriva, tror jag att ni alla förstår. Pojkarnas föräldrar är nog dessutom mer än tacksamma över hennes snabba insats, som kan ha varit anledningen till att de fick hem sina söner välbehållna, omständigheterna till trots”, skriver mamma Anna i inlägget.

”Stolt så jag spricker”

Anna skrev inlägget med känslan av att bägaren började rinna över.

Izabellas mamma Anna Engström. Foto: Privat

– Man får höra så mycket om allt som händer i samhället men att ingen gör något. Att Izabella vågar stå upp för det som är rätt och gör det här utan att tänka efter ville jag lyfta. Det finns väldigt mycket fina ungdomar och jag tycker inte att de får cred för allt de gör. Men jag är också stolt så jag spricker såklart. Det är mitt barn och vi har uppenbarligen lärt henne bra värderingar, säger Anna till Newsner.

Nu hoppas Anna att Izabellas insats kan skapa ringar på vattnet.

– Kan vi hjälpa en annan ungdom att hjälpa ytterligare en person så har vi uppnått det jag ville uppnå när jag skrev inlägget. Och om alla som har blivit hjälpta hjälper ytterligare en till, ja då har vi kommit väldigt långt, säger Anna.

Efter det uppmärksammade inlägget har Izabella nominerats till årets Kungsbackabo.

– Det gör mig väldigt varm i hjärtat som mamma, avslutar Anna.

Izabella är verkligen en sann förebild. Hade fler agerat som henne hade världen varit en lite bättre plats.

Dela gärna artikeln om du håller med och skicka en hyllning till Izabela i kommentarsfältet.

Exit mobile version