Johanna och Anders Bagges stora sorg – efter schimpansernas tragiska död: ”Kan ge mitt liv ”

Under onsdagseftermiddagen rymde flera schimpanser från Furuviksparken i Gävle.

Strax därefter kom beskedet att flera av dem skjutits ihjäl.

Nyheten om apornas tragiska öde har fått många att rasa, några av de som riktat skarp kritik mot hanteringen av djuren är Johanna och Anders Bagge.

Det var vid 12-tiden i onsdags som Furuviksparken, söder om Gävle, meddelade att flera av deras schimpanser rymt från sin inhängnad. 

För att undvika att människor skulle komma till skada, uppmanades allmänheten hålla sig inomhus.

 Polis och räddningstjänst larmades till platsen och hjälpte till att söka efter djuren med bland annat drönare.

Under sökandet efter djuren kom uppgifter om att sömnampuller saknades och till följd av detta tog man beslut om att skjuta aporna. 

Kort därefter kom beskedet att tre av djurparkens sju schimpanser skjutits till döds.

– Största fokus där och då var att ingen människa kommer till skada, så tyvärr var enda utvägen att avliva de här schimpanserna. Det är oerhört tragiskt, sade Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger parken, till SVT. 

Under torsdagen kom uppgifter om att en fjärde schimpans är skadeskjuten och under fredagen har man fortfarande ingen aning om djuret lever.

Foto: Anders Wiklund/TT

Under fredagen har Furuviksparken också meddelat att djurvårdare kunnat ta sig in till aporna, men att de fortfarande inte är inlåsta.

Beskedet om djurens tragiska öde väckte raseri på sociala medier och många ifrågasatte djurparkens beslut om att döda djuren.

”Fruktansvärt det ni gjorde, finns gott om öppna veterinärskliniker runt gävle så att aporna skulle utgöra hot eller att de inte finns tillräckligt med Sedering är bara vidrigt ursäkter! Oförlåtligt, skrev en ilsken person i en kommentar på Furuviksparkens Facebook-sida.

”Blir så fruktansvärt arg! Hoppas att INGEN stöttar denna djurparken”, skrev en annan person i en kommentar på Facebook-sidan.

”Stackars chimpanserna och alla andra djur i djurparkerna”, skrev en tredje.

Fredrik Steens kritik mot Furuviksparken

TV4-profilen, hundcoachen och djurvännen Fredrik Steen är också kritisk till hanteringen av aporna på flykt och riktar en hård känga till djurparken.

”Hur är det möjligt? Dom är i djurparken för vår skull……. När dom rymmer (vilket för tusan är naturligt), då har parken inte resurser för att lösa situationen……. Och måste skjuta dom. Människan är en hemsk varelse”, skriver han i ett inlägg på sin Instagram.

Även artisten Thimas Di Leva har sorg.

I ett inlägg på Twitter delar han med sig av sina känslor.

”Fruktansvärt att Furuvik sköt ihjäl de chimpanser som rymt istället för att fredligt hämta in dem igen. Blir så ledsen. Storheten på en nation och dess moral känns igen på hur man behandlar djur och natur i landet”, skriver Thomas Di Leva på Twitter.

LÄS MER: Thomas Di Levas sorg – artisten förkrossad efter tragiska beskedet: ”Fruktansvärt”

Anders Bagge om schimpanserna i Furuviksparken

Två andra profiler som också är kända för sitt engagemang för djuren är Johanna och Anders Bagge.

Även dem har uttryckt sin sorg över beskedet om schimpanserna.

”Älskade djurvänner , vi delar detta tillsammans och vi finner inga ord för det som hänt chimpanserna….och vår sorg går ut till dessa vackra, kärleksfulla och intelligenta djur. De har ej valt detta!!! Och denna film säger allt såsom det borde vara ! Vi ska vara djurens vänner och vi ska vara ett med djuren, vara deras vänner och inte deras fiender kan ge mitt liv för att djuren ska ha det bästa !! kramar Johanna och @andersbagge1”, skriver Johanna i ett inlägg på Instagram.

Foto: Erin Conway-Smith, AP/TT/ Foto: Claudio Bresciani / TT

I kommentarsfältet är det flera som reagerar liknande.

”Så fruktansvärt!”, skriver festfixaren Michael Bindefeldt.

Även Jessica Almenäs kommenterar med två gråtemojis.

”Mycket upprörande att en Djurpark inte har bättre resurser vid akuta lägen. Detta ska INTE behöva hända. Dra in tillstånd att inneha vilda djur”, skriver en annan.

”Kommer aldrig mer att besöka en djurpark”, skriver en tredje.

Vila i frid.

Exit mobile version