Klimataktivister satte sig på E4an – hindrade ambulanser från att komma fram till sjukhuset

Bilkö, Bilar, ambulans

Under måndagsmorgonen protesterade aktivister på E4 vid Karolinska sjukhuset.

Detta hindrade framkomsten för ambulanser och vårdpersonal.

– Det är en fråga om liv och död när klimataktivister tar sig rätten att stoppa ambulanser med våra allra sjukaste och svagaste, skriver finansregionrådet Irene Svenonius i ett mejl till TV4 Nyheterna.

På måndagmorgonen var det en grupp aktivister som satte sig på vägen E4 vid Karolinska sjukhuset, som ligger strax norr om Stockholm.

Syftet var att protestera för klimatet och att återställa svenska våtmarker.

När polisen kom till platsen för att få dem att flytta på sig var det flera som vägrade. Dessa fick polisen lov att bära bort från vägen.

Satt fastklistrade i vägen

Två av dem hade limmat fast sig på marken.

Protesten innebar att trafiken stoppades och stora köer bildades på den mycket trafikerade vägen under morgonrusningen.

I sin tur ledde detta till att flertalet ambulanser med sjuka människor i fastnade i köerna och inte kunde köra fram till sjukhuset.

”En fråga om liv och död”

– Det är en fråga om liv och död när klimataktivister tar sig rätten att stoppa ambulanser med våra allra sjukaste och svagaste. Därtill förvärrar man skadan genom att hindra övrig vårdpersonal från att komma till jobbet. Blåljussabotage har livstidsfängelse i straffskalan och jag hoppas innerligt att polisen och åklagare får alla resurser som krävs för att agera i situationen, skriver finansregionrådet Irene Svenonius i ett mejl till TV4 Nyheterna.

Efter händelsen har nu en förundersökning gällande sabotage och brott mot ordningslagen satts igång.

Exit mobile version