Kommunens krafttag mot elsparkcyklar – stängs av helt nattetid

Elspark, elsparkcyklel, elsparkcyklar

Elsparkcyklar har varit en het debatt ända sedan de kom till Sverige.

Nu genomför Sundsvalls kommun en stor förändring gällande fordonet.

Det finns få saker som varit lika omdiskuterade som elsparkcyklar senaste tiden.

I början av september kom det sprillans nya regler gällande fordonet. Något trafikkontoret i Stockholm menade gav effekt i princip direkt.

– Det har faktiskt blivit en förbättring och vi har alla hjälpts åt att bli bättre på att parkera elsparkcyklarna rätt. Sen händer det fortfarande att de parkeras fel men det har blivit bättre, det kan vi faktiskt se, sa Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret Stockholms stad, till P4 Stockholm då.

Men trots det nya regelverket så finns det fortsatt kritiska röster som menar att elsparkcyklarna utgör en stor fara.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Livsfarligt”

I Newsners kommentarsfält på Facebook har många förklarat att de tycker elsparkcyklarna ofta framförs på ett sätt som inte är säkert.

”Tycker det värsta är att de far fram i hög hastighet utan några som helst skydd och ofta två på en elsparkcykel, ofta ett mindre syskon”

”Mötte 3 stycken idag på Drottninggatan, idag höll de på att köra på en gubbe med VIT pinne, även en cyklist, swiss sa det, bara nån millimeter från den stackaren”

”Inte någon skillnad alls, senast idag stod en parkerad tvärs över trottoaren strax efter en skarp kurva i en backe livsfarligt jag flyttade på den”

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Vill minska risken för olyckor

Från och med nu kommer det se något annorlunda ut i Sundsvall, efter ett beslut som kommunen tagit tillsammans med företaget ”Ryde.”

Alla elsparkcyklar kommer nämligen stängas av helt mellan klockan 23.00 fram till klockan 06.00, alla dagar i veckan, rapporterar SVT.

Det innebär att det inte kommer gå att använda elsparkcyklarna alls nattetid.

Anledningen är att kommunen vill minska risken för olyckor, enligt SVT.

”Eftersom det nattetid blir allt kallare och halare utomhus väljer vi att stänga av alla Rydes elsparkcyklar så att de inte fungerar mellan dessa tider,” lyder förklaringen enligt kanalen.

Vad tycker ni om det här? Borde fler kommuner ta efter? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Exit mobile version