Stor polisinsats mot elsparkcyklar – 61 fartdårar bötfälldes: ”Problem som växer”

Elsparkcyklar, insats,

Foto: TT

Elsparkcyklar som transportmedel blir allt vanligare i större städer. Men även om fordonet har flera fördelar, bland annat ur miljösynpunkt, så finns det en stor problematik gällande säkerheten i trafiken. Att färdas oskyddad i hög hastighet i trafiken har resulterat i flera allvarliga olyckor, vilka gjort att man i flera kommuner velat förbjuda elsparkcyklarna

När polisen i Göteborg utförde en riktad insats mot elsparkcyklister fick de bötfälla 61 personer. 

Med anledningen av de många rapporter om olyckor där elsparkcyklar varit inblandade utförde polisen I Göteborg i början av augusti en riktad insats mot elsparkcyklister. 

Platserna för insatsen baserades på tips från allmänheten, som bland annat inkommit via polisens sociala medier. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bland annat gjordes insatser i Brunnsparken, Avenyn och på Järntorget. Platserna valdes ut efter tips från allmänheten via bland annat polisområdets sociala medier.

Ett växande problen

Under tiden för insatsen fick polisen bötfälla 61 personer. Antingen för att personerna kört mot rött trafikljus, kört på gångbanor, eller för att de kört mot trafiken. 

– Det här är ett problem som växer och då gäller det att vi är med på banan och är lyhörda för folks åsikter om det, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg till SVT.

Totalt resulterade insatsen i 61 ordningsböter mot personer som ”skjutsat, kört på gångbanor samt mot trafiken”, skriver polisen på sin hemsida.

Fick ringa målsman

Majoriteten av de 61 personer som bötfälldes var i åldrarna 25-30, men flera var yngre än så. 

– Flera var så pass unga så man fick ringa målsman, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg till  SVT.

Enligt polisen ska flera av de bötfällda visat förståelse för polisens insats mot elsparkcyklar. 

Foto: TT

Överläkaren kritisk mot elsparkcyklar

Ragnar Ang som är överläkare på Sahlgrenska, är kritisk mot elsparkcyklar. Han menar att de gör mer skada än nytta. Han har erfarenhet av flera som kommit in med allvarliga skador från just elsparkcykelolyckor.

– Sårskador, frakturer, utslagna tänder ansiktsfrakturer, och blödningar i huvudet eller hjärnan som till och med kan vara livshotande. Utan elsparkcyklarna hade vi inte sett en enda av de här skadorna, säger överläkare Ragnar Ang till SVT.

Exit mobile version