Kravet på boende: Gör fint på uteplatsen – annars kan du vräkas

Flera hyresgäster boende i Gränby i Uppsala har fått ett brev från bostadsbolaget Rikshem där man kräver att de ska snygga till sin uteplats. Om de boende inte gör det kan de hotas av vräkning. Men vad exakt som gäller för att uteplatsen ska anses som fin är enligt hyresgästerna oklart.

– Folk blir ju väldigt upprörda. de känner sig kränkta. För många som har en fin uteplats har ju mer eller mindre blivit anklagade för vanvård, säger Eva Byegård på Hyresgästföreningen till SVT. 

I Rikshems hyreskontrakt finns en formulering om att hyresgästen ska ta hand om sin uteplats, samt att vissa saker – som till exempel staket, kräver tillstånd. 

Snygga till uteplatsen

För att se till att reglerna följs har Rikshem under våren kontrollerat uteplatserna i området Gränby. Enligt bostadsbolaget själva ska de då ha upptäckt brister hos flera, vilket fått dem att skicka hem brev. 

Cleaning stone slabs on patio with the high-pressure cleaner. Person worker cleaning the outdoors floor.

I brevet, som några av hyresgästerna fått hem, finns krav på att göra i ordning sin uteplats. De som inte gör det riskerar att förlora sina bostäder

Det finns också de som varnats för att de inte kan bevisa att de fått tillstånd för att bygga staket eller placera en paviljong på uteplatsen. En av dessa är Fatma Abu Sultan, som berättar att hon fick tillståndet muntligt.

– Vi blir väldigt förvånade för att vi har lagt ner mycket tid på den här uteplatsen, och blev väldigt förvånade när de påstod att vi inte hade gjort det och att de dessutom kräver tillstånd för det, säger hon till SVT

Foto: Shutterstock

I flera fall där hyresgäster blivit varnade har det handlat om olämplig förvaring som skapar oreda

– Vårt grundläggande syfte är ju att vi ska ha ordning och reda i våra bostadsområden. Vi vill att det ska vara ordning och reda och där tror jag att vi har en stor samsyn med våra hyresgäster, säger Peter Skeppström, pressansvarig på Rikshem.

Hyresgästerna som fått varningar tycker dock att det är oklart vad som gäller för att ens uteplats ska betraktas som fin. En av de boende beskriver det hela som förvirrande. Men fixar man inte till sin uteplats riskerar man vräkning från bostadsbolaget Rikshem.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter i kommentarsfältet på Facebook.

LÄS MER: Halvt förlamade Bosse nekades äldreboende av kommunen – tvingades ligga i sin egen urin

Exit mobile version