Halvt förlamade Bosse nekades äldreboende av kommunen – tvingades ligga i sin egen urin

71-årige Bosse Rosdahl är förlamad i ena sidan och kan inte gå på toaletten på egen hand. På grund av urinstanken som orsakades till följd av detta blev Bosse av med sin bostad. Ändå vägrade kommunen att ge honom plats på ett äldreboende. De hänvisade istället till hotellbokningssajten Booking.com, det avslöjar Aftonbladet.

Efter att Bosse Rosdahl, 71, blev halvsidesförlamad kunde han inte längre gå på toaletten själv.

Stanken av urin gjorde att han inte fick bo kvar i sin bostad, men när Bosse vädjande om en plats på något av kommunens äldreboende fick han avslag. 

Kommunen föreslog Booking.com

I samband med att kommunen sa nej skickade de en länk till hotellbokningssajten booking.com.

71-årige Bosse Rosdahl tvingades ligga i sin egen urin och vänta på hjälp. Det var först efter att han fick hjärtstillestånd och hamnade i respirator som han fick komma till ett äldreboende. 

– Jag är väldigt, väldigt upprörd över hela situationen, säger Bosse Rosdahl i inslaget av Aftonbladet och Viafrees granskande program ”200 sekunder”. 

Gammal man med rullator
Foto: T

”Ett tragiskt livsöde”

I programmet framgår det att över 12 000 äldre fått avslag på sin ansökan om särskilt boende sedan 2018.

– Ett tragiskt livsöde. Mycket tragiskt. Det ska inte behöva gå så här långt, säger Erik Slottner (KD), som är den högst ansvarige för äldrevården i Stockholm, till Aftonbladet

”Opassande och olämpligt”

Att kommunen nekade Bosse plats på äldreboende för att istället hänvisa till en hotellsajt är något Erik Slottner ser allvarligt på. 

– Att hänvisa till booking.com i ett sådant här fall tycker jag verkar oansvarigt, opassande och olämpligt. Men vi har tre, fyrahundra biståndshandläggare i Stockholm och det kommer ibland att ske märkliga och felaktiga beslut. Jag skulle vilja diskutera med ansvarig biståndshandläggare hur de har resonerat, säger Erik Slottner.

Han fortsätter: 

– Av det jag ser här är det klart att jag tycker att han borde ha fått bifall på sin ansökan om boende, men det kan finnas mycket i det här fallet som jag inte känner till, nu vet jag ju bara det som du berättar för mig, säger Slottner till 200 sekunders reporter.

Vad tänker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook. Kom ihåg att hålla god ton.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required